Kerst, Zoet

Kersen bavarois taart

Bavarois… Een mooi woord, waarvan ik vroeger géén idee had wat het was en waarbij ik stiekem nog steeds moeite heb om het uit te spreken. Ik at het ooit in een restaurant en kwam erachter dat ik het ontzettend lekker vind. Later heb ik het thuis nog weleens proberen te maken, maar dat was in de tijd dat ik nog gewoon melkproducten at. Het is bij die ene keer gebleven, want later heb ik er nooit meer iets mee gedaan. Waarom weet ik niet, want ik vind het wel erg lekker! Omdat mijn vader deze week jarig was had ik zin om weer eens met iets totaal anders te experimenteren. En dat pakte goed uit! Deze kersen bavarois taart is eenvoudig te maken en heerlijk om op te eten. De taart is zelfs zo lekker, dat ik aankomende week een andere variant ga proberen te maken. Voor dit recept heb ik diepvrieskersen gebruikt. Dit recept is dus ook makkelijk in de winter te maken!




Ingrediënten kersen bavarois taart
Voor een springvorm van 26 cm (dit zijn ongeveer 12 stukjes taart)

Voor de bodem

Voor de kersen bavarois

  • 300 ml sojayoghurt (ik gebruikte de gezoete variant van Alpro)
  • 250 ml opklopbare sojaslagroom
  • 90 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram diepvries kersen 
  • 6 blaadjes gelatine

Voor de bovenste vruchtenlaag

  • 150 gram diepvries kersen
  • 40 gram geleisuiker (ik gebruikte van Gilse geleisuiker speciaal)
    Let op! Ik heb in dit recept van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt. Bij de geleisuiker speciaal moet je het geheel maar één minuut koken. Gebruik je de normale van Gilse geleisuiker? Kook het geheel dan vijf minuten. Gebruik je andere geleisuiker? Houd de kooktijd van de verpakking aan en niet die van dit recept.

Verder nodig

  • Springvorm
  • Plantaardige boter om de springvorm in te vetten
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Mixer

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding kersen bavarois taart
Begin met het maken van de cake bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens de plantaardige boter, het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de suiker, appelmoes, sojayoghurt, bakpoeder en een snufje zout in een kom en mix het tot een glad beslag. Bak vervolgens de cake in de oven voor 25 minuten. Check aan het einde of het beslag gaar is: steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kan de cake uit de oven. Komt je satéprikker er vies uit? Zet de cake dan nog wat langer in de oven.

Als de cake uit de oven is kun je verder met de bavaroislaag. Klop allereerst de sojaslagroom samen met de suiker stijf. Mijn ervaring is dat sojaslagroom niet echt heel erg stijf wordt, dus verwacht niet dat je hele stijve slagroom hebt. Zet de slagroom in de koelkast en pureer 100 gram kersen met een staafmixer. Meng vervolgens met een lepel de slagroom, sojayoghurt en de kersen.

Ga verder met de gelatine. Week de zes blaadjes gelatine vijf minuten in zes eetlepels water. Voeg zes eetlepels water toe aan de uitgeknepen gelatine en zet de pan op een laag vuurtje. Het is nu de bedoeling dat de gelatine oplost. Zodra de gelatine opgelost is en er dus een ietwat dik water mengsel ontstaat, voeg je de gelatine toe aan de yoghurt- slagroommengsel. Zorg ervoor dat je goed roert en dat de gelatine er goed doorheen zit, anders ontstaan er later klontjes. Als alles goed door elkaar geroerd is kan je het mengsel over de cake heen gieten. Het maakt hierbij niet uit of de cake nog heet is. Zet het geheel vervolgens in de koelkast voor ongeveer twee uur.

Wacht ook echt twee uur met de volgende (en laatste)  laag, want je wilt niet dat je taart uiteindelijk instort. 

Na de twee uur pureer je 150 gram kersen met de staafmixer. Doe de puree in een pannetje en voeg hier 40 gram geleisuiker aan toe. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je echt geleisuiker gebruikt en geen gewone suiker. Het is de bedoeling dat de geleisuiker een beetje bindt, waardoor je een jam-achtige substantie krijgt. Dit bereik je niet met gewone suiker. Verwarm de geleisuiker en de kersen totdat het begint te koken. Laat het geheel ongeveer één minuut koken. Giet dit geheel vervolgens over de taart heen. Laat het even afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om op te stijven. 

Haal vervolgens de springvorm voorzichtig los. Het kan zijn dat de taart wat aan de zijkanten gekleefd zit. Ga voorzichtig te werk, want het is niet zo leuk als er een scheur in je mooie taart komt. Hopelijk is de taart nu heel mooi en kan ‘ie opgediend worden!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

  1. Je kan voor de afdeklaag het sap van de kersen ook zoeten met gewone suiker en binden met wat aardappelmeel. Dat geeft ook een gelei die glanst en mooi opstijft.

  2. Wat een fijn recept! Ik ga voor afscheid van een collega 2 glutenvrije en lactosevrije taarten maken en heb dit nooit eerder gedaan..
    als ik dit recept zo lees, vraag ik me af: zouden de kersen ook te vervangen zijn door kersen vlaaivulling? Dan hoef je ook niet met geleisuiker aan de slag.. ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.