Zeg je sinterklaas, dan zeg je kruidnoten! In de volksmond zijn ze ook wel bekend als pepernoten. Als ik aan sinterklaas denk denk ik eigenlijk gelijk aan het strooigoed. Ik kon daar vroeger zo blij van worden. Eerder maakte ik al deze lekkere speculaasbrokken en nu kwam ik er weer achter dat het helemaal niet zo moeilijk is om je eigen kruidnoten te maken! Belangrijk is dat je speculaaskruiden hebt en dat je het deeg lang laat rusten zodat de speculaaskruiden goed in het deeg kunnen trekken. Met dit eenvoudige recept maak je makkelijk je eigen glutenvrije, lactosevrije en eivrije kruidnoten! Voor kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) leuk om te maken én lekker om op te eten! En hoe makkelijk is het als iedereen van dezelfde kruidnoten kan eten?
Een lekkere variatie op dit recept zijn natuurlijk chocolade kruidnoten. Ik kan me daar helemaal misselijk aan eten. Maak je liever chocolade kruidnoten? Check het recept dan hier!
Ingrediënten kruidnoten
Voor een flinke hoeveelheid
- 140 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH vrij van gluten meelmix)
- 75 gram plantaardige boter
- 85 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1.5 eetlepels ijskoud water
- snufje zout
Overige benodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier
Bereiding kruidnoten
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng dit tot een deegbal. Dit kan met een keukenmachine met deeghaken, maar ook gewoon lekker met je handen. Kneed het geheel goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Maak van het deeg een bal, stop dit en folie en laat het deeg voor minimaal twee uur rusten. De speculaaskruiden kunnen dan goed in het deeg trekken.
Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het door. Leg bakpapier neer en maak kleine balletjes. Druk deze balletjes op de bakplaat een beetje plat. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de balletjes zit, want de kruidnoten rijzen een beetje.
Bak de kruidnoten in 17 minuten gaar. De kruidnoten komen er zacht uit, maar dit betekent niet dat ze niet gaar zijn. Zodra ze afkoelen worden de kruidnoten hard.
Nog een tip van Eva (iemand die deze kruidnoten gemaakt heeft, zie de reacties hieronder): je kan het deeg in balletjes invriezen en dan kan je vanuit de vriezer heerlijke kruidnoten maken. Ideaal als je dus even snel kruidnoten wil bakken!
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Of heb je deze heerlijke kruidnoten gemaakt? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De sinterklaasfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom!
Beste hetbaklab,
Hebt u recept voor de peper- en kruidnoten gebruikt voor de voorbereiding van onze pakjesavond.
Met zeer goed resultaat.
Wat leuk om te horen! Heel veel plezier met pakjesavond, maak er een leuke avond van! ?
Hoi, precies het recept gevolgd en gortdroge kruidnoten. Heel jammer, bijna niet erg te krijgen.
Wat gek! Wat heb je voor oven en glutenvrije bloem gebruikt? Bij mij gaan ze wel altijd goed…
Hoi Jessica,
Ik zie dat je AH glutenvrije meelmix noemt in je recept. Ik gebruikte het AH meel ook vaak als basismeel, maar helaas is het niet meer verkrijgbaar. heb jij al een goed alternatief gevonden?!
Hoi Annemieke,
Sorry voor mijn late reactie… Ik heb nogal een drukke week gehad. Helaas is het niet meer verkrijgbaar inderdaad. Ik baal er echt van, want het was goed en betaalbaar meel. Tegenwoordig gebruik ik Doves Farm Witte Bloem en ook deze vind ik fijn (en betaalbaar!). Ik hoop dat ik niet te laat ben met reageren en je heerlijk gebakken hebt!
Een fijn weekend!
Bedankt voor deze post! Dit is zo’n fijn recept. Gaat altijd goed en ze zijn zoveel beter dan de glutenvrije kruidnoten uit de winkel. Ik vries het deeg in en bewaar het in porties, zodat ik altijd wat kan afbakken (klein oventje). Heerlijk als het huis dan ook meteen naar verse pepernoten ruikt 🙂
Hoi Eva,
Ahw, wat leuk om te horen! Fijn dat je zo blij bent met het recept! Slim om het ook in te vriezen. Zou ik ook moeten doen, want ik heb de afgelopen weken al 4x deeg gemaakt. Het invriezen en afbakken gaat dus goed? Dan ga ik dat ook doen!
Een hele fijne Sinterklaas toegewenst!
Ja invriezen en daarna afbakken gaat prima! Ik vries ze wel meteen in kleine balletjes in. Als ik ze eenmaal ingevroren een paar minuten extra bak, komen ze daarna precies net zo lekker uit de oven.
Voor jou ook een heel fijne Sinterklaas toegewenst!
Wow wat een ontzettend goede tip! Want ik moet zometeen wéér deeg maken en wéér balletjes draaien. Ik vermoed dat het de laatste kruidnoten van dit jaar zijn, maar ik ga het onthouden voor volgend jaar. Ik ga dit ook even in het recept zelf zetten. Heel erg bedankt! Een fijne Sinterklaas gewenst met hopelijk heel veel lekkere dingen!
Beste Jessica
Wat fijn dat ik jouw website tegenkom! Sindskort ben ik koemelk en kippenei allergie verklaard.
Is het AH glutenvrije meel hetzelfde als de glutenvrije zelfrijzende bakmix van AH?
Ik wil de kruidnoten gaan maken. Ik word helemaal enthousiast van jouw website!
Groetjes Suneeta
Hoi Suneeta,
Aan het zelfrijzende bakmeel is bakpoeder toegevoegd, dus dit is niet hetzelfde. Ik vermoed dat de kruidnoten dan groter worden in de oven. Helaas bestaat de glutenvrije meelmix van AH niet meer. Wat je als vervanger kan gebruiken is de meelmix van Doves Farm: https://www.glutenvrijewebshop.nl/doves-farm-witte-bloem.html?gclid=Cj0KCQiAnaeNBhCUARIsABEee8XEvhMT8dOWWtD7srGKkakdvq1p9uLXR_gHK09zyr5PAWE6LxlHMicaAtpsEALw_wcB
Mocht je dat niet in huis hebben en toch willen bakken dan kan je denk ik alsnog het zelfrijzende meel gebruiken. Maar dan worden de kruidnoten wel groter.
Succes en veel plezier! Hopelijk wordt het lekker!