Sinterklaas, Zoet

Pepernoten

Eigenlijk heb ik nooit zo heel veel pepernoten gegeten. Ik kan me herinneren dat ik het lekker vond, maar thuis hadden we altijd kruidnoten. Een recept voor kruidnoten vind je hier. Omdat ik zo bezig ben met lekkere sinterklaasrecepten zoeken kwam ik op het idee om pepernoten te maken. Op internet zocht ik wat recepten en ik kwam op een recept van bakkerij Holtkamp. En wat zag ik tot mijn verbazing? In pepernoten worden normaliter geen boter en eieren gebruikt. Ik besloot het recept wat aan te passen, gemalen anijszaad te kopen en de keuken in te springen om dit recept uit te proberen! En dat met goede uitkomst.

Belangrijk bij het maken van pepernoten is dat je ze maakt in een springvorm. Een springvorm? Ja. Ik vond het ook gek. Als je de pepernoten namelijk afbakt op een bakplaat garen de randen van de bovenkant van de pepernoten veel te snel en dat is niet de bedoeling. Bak de pepernoten dus op de bodem van een springvorm en dan komt alles goed!

Misschien wil je voor sinterklaasavond wel heel veel bakken? Zo ja, dan zijn er op Het Baklab ook nog recepten van kruidnoten, chocolade kruidnoten, taai taai poppen en speculaasbrokken!
Ingrediënten pepernoten
Voor een paar flinke handen pepernoten

Overige benodigdheden 

  • Bakpapier
  • Pan
  • Springvorm

Bereiding pepernoten
Verwarm de honing en de stroop in een pannetje. Zorg ervoor dat het net niet begint te koken. Laat het mengsel vervolgens wat afkoelen, want het is nu nog te heet om er deeg mee te maken (ja, ervaring…). Je kunt ondertussen dus het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de bruine suiker, anijszaad en speculaaskruiden in een aparte kom mengen. Als de honing ietwat afgekoeld is gooi je alle droge ingrediënten bij de honing en stroop. Voeg drie eetlepels water toe en kneed het geheel met je handen tot een klevend deeg. Het blijft heel erg kleven, dus gooi er geen extra meel doorheen.

En nu komt het belangrijkste: laat je deeg lang liggen zodat de smaken goed in kunnen trekken en het deeg een betere structuur krijgt. Zorg ervoor dat je het deeg ingepakt in folie ongeveer een dag op kamertemperatuur laat liggen. Het is dus niet nodig om het deeg in de koelkast te bewaren.

Als je het deeg hebt laten liggen verwarm je de oven voor op 180 °C. Gebruik een ingevette springvorm of een andere vorm met hoge randen. Maak balletjes ter grootte van een knikker en leg deze tegen elkaar aan in de bakvorm. Bak het geheel vervolgens in 22 minuten af. Laat de pepernoten vervolgens afkoelen en haal ze van elkaar af. 

Het grappige van pepernoten is dat ze pas écht taai worden als ze een paar dagen in een afgesloten trommel liggen. Dat is niet vaak hé, dat glutenvrije baksels beter worden naarmate ze dagen in de keuken liggen?

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De sinterklaasfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom! 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.