Sinterklaas, Zoet

Speculaasbrokken

De donkere dagen zijn weer aangebroken en daarbij komt ook mijn één van mijn favorieten feestdagen eraan: sinterklaas! De gezelligheid vind ik altijd super leuk en de spanning die ik als klein meisje ervoer op 5 december kan ik me ook nog goed herinneren. Bij sinterklaas horen natuurlijk ook lekkere lekkernijen! Speculaasbrokken, kruidnoten, pepernoten, marsepein (wat ik helaas niet meer mag) en schuimpjes. Het kan me eigenlijk niet zoet genoeg zijn! Nu sinterklaas weer bijna in het land is heb ik deze heerlijke speculaasbrokken gemaakt. Je hebt er weinig voor nodig en naast het wachten is het snel gemaakt!

Misschien wil je voor sinterklaasavond wel heel veel bakken? Zo ja, dan zijn er op Het Baklab ook nog recepten van kruidnoten, chocolade kruidnoten en pepernotenrecepten!
Ingrediënten speculaasbrokken
Voor ongeveer 15 stukken

 • 280 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH vrij van gluten meelmix)  
 • 150 gram plantaardige boter
 • 170 gram donkere basterdsuiker   
 • 2 eetlepels speculaaskruiden    
 • 3 eetlepels ijskoud water
 • snufje zout 
 • Optioneel: amandelen (ik mag deze niet, maar als je ze wel mag moet je ze vooral gebruiken!)

Overige benodigdheden

 • Bakplaat
 • Bakpapier 
 • Deegroller

Bereiding speculaasbrokken
Doe alle ingrediënten (behalve de amandelen) bij elkaar in een kom en meng dit tot een deegbal. Dit kan met een keukenmachine met deeghaken, maar ook gewoon lekker met je handen. Kneed het geheel goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Maak van het deeg een bal, stop dit en folie en laat het deeg voor minimaal twee uur rusten. De speculaaskruiden kunnen dan goed in het deeg trekken. Ik heb het deeg in de avond gemaakt en de volgende ochtend afgebakken en dat is eigenlijk nog lekkerder.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het door. Leg bakpapier neer en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Laat het deeg tot kamertemperatuur komen voordat je het afbakt in de oven. Helaas mag ik geen amandelen, maar normaliter horen bij speculaasbrokken natuurlijk amandelen! Houd je wel van amandelen en mag je ze ook? Druk dan wat amandelen in het deeg. Bestrijk het deeg voordat het de oven in gaat met wat sojamelk, zodat de brokken er straks mooi uitzien.

Bak de speculaas in 50 minuten gaar. De speculaas komt er zacht uit, maar dit betekent niet dat het niet gaar is. Zodra het afkoelt wordt het hard. Breek nadat de speculaas hard is de speculaas in grove brokken.

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De sinterklaasfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom!

Reacties

 1. Zojuist de speculaasbrokken gemaakt. Goed gelukt. Smaak is heerlijk!! Maar hoe zouden we het ietsje minder droog kunnen maken? Misschien een medjool dadel mee pureren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.