Zoet

Aalbessentaart

Aalbessen zijn hét zomerfruit wat ik ontzettend lekker vind. Via mijn opa, die ze vers plukt, krijg ik elke zomer meerdere bakken met aalbessen om op te eten. Ook van de week kreeg ik weer twee bakken met aalbessen. Deze keer besloot ik om ze in een taart te verwerken. Vandaag ben ik dan ook in de keuken gesprongen om aan de slag te gaan met deze overheerlijke besjes. En dat resulteerde in een mooie en lekkere zoete licht zure taart. Met chocolade én poedersuiker er overheen is de aalbessentaart ook nog eens mooi om te zien!

Voor dit recept heb ik twee springvormen met een diameter van 16 cm gebruikt. Je kunt dit recept ook in één springvorm maken en de cake later doorsnijden om daar de botercrème tussen te doen. Houd er dan wel rekening mee dat de baktijd van de cake langer wordt. Omdat ik het makkelijker vind om de cake niet door te hoeven snijden heb ik ervoor gekozen om twee springvormen te gebruiken. Heb je dus twee springvormen van dezelfde maat, dan zou ik die zeker gebruiken! 
Ingrediënten aalbessentaart
Voor twee springvormen met een diameter van 16 cm

Voor de cake

Voor de botercrème 

 • 75 gram plantaardige boter
 • 75 gram poedersuiker
 • 25 gram kristalsuiker
 • 1 eetlepel glutenvrij zelfrijzend bakmeel of ander meel (hoeft niet per se zelfrijzend te zijn)
 • 2 eetlepels sojamelk of andere plantaardige melk
 • zakje vanillesuiker
 • 90 gram aalbessen

Voor de topping

 • 80 gram aalbessen
 • Poedersuiker
 • Eventueel kristalsuiker
 • 40 gram chocolade
 • Een klontje plantaardige boter

Verder nodig

 • één of twee springvormen
 • Plantaardige boter om de springvorm(en) in te vetten
 • Bakpapier
 • Mixer

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding aalbessentaart
Begin met het maken van de cake. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens de plantaardige boter, het zelfrijzend bakmeel, de suiker, appelmoes, sojayoghurt en een snufje zout in een kom en mix het tot een glad beslag. Voeg vervolgens de aalbessen toe en roer dit er voorzichtig doorheen. Giet het beslag in één of twee springvormen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar twee springvormen, maar heb je dat niet dan kan het ook makkelijk in één. Snijd de cake dan later door. Houd er wel rekening mee dat de baktijd langer wordt. Bak de cake in de oven voor 35 minuten. Check aan het einde of het beslag gaar is: steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kan de cake uit de oven. Komt je satéprikker er vies uit? Zet de cake dan nog wat langer in de oven.

Ga ondertussen verder met de botercrème. Mix de plantaardige boter, meel, poeder- en kristalsuiker, sojamelk, vanillesuiker en de aalbessen tot een gelijkmatige zachte boter. Het kan even duren totdat alles goed gemixt is.

Haal de cake uit de oven als deze gaar is. Laat de cake nu goed afkoelen. Heb je twee springvormen gebruikt dan heb je het nu makkelijk en hoef je niks te doen. Heb je één springvorm gebruikt, snijd de cake dan horizontaal door de helft. Het is hierbij belangrijk dat de cake echt goed afgekoeld is, omdat je anders de cake kapot trekt.

Doe vervolgens 3/4 van de botercrème op de onderste cakebodem. Leg vervolgens voorzichtig de tweede cakebodem hierop. Het restant botercrème kan je nu op de bovenste laag smeren. Het is de bedoeling dat hier de aalbessen opkomen en de botercrème zorgt ervoor dat de aalbessen er niet afrollen. Als de botercrème op de bovenste laag is aangebracht, kan je de aalbessen op de taart leggen.

Vervolgens kan je de taart afmaken. Smelt de chocolade au bain marie en voeg er een klontje boter aan toe. Sprenkel vervolgens de chocolade over de taart heen. 

Vlak voordat je de taart opdient kan je nog wat poedersuiker over de taart heen strooien voor een mooi effect. Houd je niet zo van de zure smaak van aalbessen? Strooi dan naar smaak ook nog wat kristalsuiker over de taart heen! 

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Reacties

 1. Klopt het dat je meel doet in de botercrème? Die wordt later niet meer verwarmd of gebakken namelijk, waardoor je eigenlijk rauwe meel zit te eten?

  1. Dit is wel hoe ik het gedaan heb, inderdaad. Maar je kan als je dat niet wil ook de meel eerst met de melk verwarmd opkloppen in een pannetje. Ik zou dan wel wat meer melk toevoegen en goed blijven roeren, want ik denk dat het glutenvrije meel veel vocht op zal nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.