Wie Het Baklab al sinds het begin volgt weet dat bavarois taart echt één van mijn favorieten is. Ik experimenteerde er al eerder mee en maakte helemaal aan het begin, toen Het Baklab net bestond, deze kersen bevarois taart. Deze keer maakte ik de taart net iets anders én met ander fruit. En het is zo lekker! Deze moét je echt proberen. Door de bavarois laag is de taart totaal niet droog en blijft deze taart ook voor ongeveer vier dagen goed in de koelkast. De taart is volledig glutenvrij, melkvrij en eivrij. Wil je de taart vegan maken? Gebruik dan agar agar in plaats van gelatine.
Ingrediënten aardbeien bavarois taart
Voor een springvorm van 26 cm (dit zijn ongeveer 12 stukjes taart)
Voor de bodem
- 170 gram plantaardige boter
- 170 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 50 gram witte basterdsuiker
- 100 gram appelmoes
- 1 zakje bakpoeder van 15 gram
- 2 eetlepels sojayoghurt
- Snufje zout
Voor de aardbeien bavarois
- 300 ml sojayoghurt (ik gebruikte de gezoete variant van Alpro)
- 250 ml opklopbare sojaslagroom
- 40 gram witte basterdsuiker
- 120 gram aardbeien
- 6 blaadjes gelatine
Voor de bovenste vruchtenlaag
- 250 gram aardbeien
- 80 gram geleisuiker (ik gebruikte van Gilse geleisuiker speciaal)
Let op! Ik heb in dit recept van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt. Bij de geleisuiker speciaal moet je het geheel maar één minuut koken. Gebruik je de normale van Gilse geleisuiker? Kook het geheel dan vijf minuten. Gebruik je andere geleisuiker? Houd de kooktijd van de verpakking aan en niet die van dit recept.
Verder nodig
- Springvorm van 26 cm
- Plantaardige boter om de springvorm in te vetten
- Bakpapier
- Staafmixer
- Mixer
Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.
Bereiding aardbeien bavarois taart
Begin met het maken van de cake bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C. Voeg alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en meng het geheel tot een glad beslag. Voeg dit vervolgens toe aan de springvorm.
Laat de bodem afkoelen en ga dan verder met de aardbeien bavarois laag. Volg voor de gelatine de aanwijzingen op de verpakking. Mix de de sojayoghurt, aardbeien, suiker en de plantaardige slagroom tot een geheel en luchtig mengsel. Voeg hier vervolgens de gelatine aan toe. Giet dit op de afgekoelde taartbodem. Pureer vervolgens de aardbeien en voeg hier geleisuiker aan toe. Zet het geheel voor ongeveer twee uur in de koelkast om de taart op te laten stijven.
Kook dit geheel volgens de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker, want de kooktijd is afhankelijk van welke geleisuiker je gebruikt. Giet deze laag bovenop de taart en zet nog een uur in de koelkast.
Dit ziet er super feestelijk uit he?! En ook nog eens heel lekker! Ik zou het heel leuk vinden als je jouw variant op deze chocolademousse met mij wil delen! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.