Appelbeignets horen bij Oud en Nieuw! Helaas heb ik ze al ontzettend lang niet gegeten, omdat het me teveel moeite leek om te maken tijdens Oud en Nieuw. Daar is dit jaar eindelijk verandering in gekomen! En zal ik je wat leuks vertellen? Het is helemaal niet zo moeilijk om te maken! Het valt écht heel erg mee. Haal dus last minute de ingrediënten in huis (of misschien heb je die zelfs al gewoon in huis) en ga aan de slag met dit heerlijke recept voor appelbeignets. Excuses dat het recept zo laat online komt. Ik had me voorgenomen om het al eerder uit te proberen, maar helaas is daar door een gebrek van tijd niks van gekomen. Ik hoop toch dat je nog kan genieten van deze heerlijke appelbeignets! De appelbeignets zijn wel het lekkerst als ze net gebakken zijn, dus bak ze niet te lang van te voren.
Ingrediënten appelbeignets
Voor ongeveer 20 appelbeignets
Voor de appelbeignets
- 250 gram glutenvrije pannenkoekenmix (ik gebruikte die van Koopmans)
- 300 mL plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)
- 90 gram appelmoes
- 6 Elstar appels
Voor het bakken
- 2 à 3 flessen zonneloemolie (afhankelijk van de grootte van de pan)
Voor suikerlaagje
- 100 gram basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
Verder nodig
- Een pan met diepe bodem (dus geen steelpan of koekenpan bijvoorbeeld)
- Een spatel
- Vorken
- Een mixer
- Keukenpapier
- Appelboor of mesje
Bereiding appelbeignets
Begin met het maken van het beslag, zodat deze kan rusten als je de appels aan het snijden bent. Voeg de pannenkoekenmix, plantaardige melk en de appelmoes bij elkaar en mix het geheel tot een luchtig beslag. Het is de bedoeling dat het een dik beslag wordt. Zet het beslag even weg (dat hoeft niet warm) en ga verder met de appels.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Dit kan met behulp van een appelboor of een mesje. Snijd vervolgens de appel in de breedte in plakken. Ik haalde zo’n vijf plakken appel uit één appel.
Verwarm vervolgens de zonnebloemolie in een pannetje. Let erop dat je het niet te heet maakt. Het is de bedoeling dat je de olie tot ongeveer 190 ºC verwarmt. Ik heb helaas (nog geen) kookthermometer, maar mocht je die wel hebben: gebruik deze vooral!
Als de olie op temperatuur is haal je een appelring met behulp van een vork door het beslag. Leg de appel met beslag vervolgens in de hete olie. Bak de appelbeignets totdat ze goudbruin zijn. Draai de appelbeignets af en toe even om, zodat ze aan beide kanten even bruin worden.
Haal de appelbeignets uit de olie en leg ze neer op een keukenpapiertje. Dit neemt wat vet op. Haal de appelbeignets vervolgens door de suiker met kaneel voor een lekker suikerlaagje. Ga zo door totdat alle appelbeignets gebakken zijn.
Enjoy en een hele fijne jaarwisseling!
Ik hoop dat je net zoals ik deze appelbeignets écht super lekker vindt en dat je enthousiast bent om meer dingen te gaan bakken! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.