Zoet

Appelcake

Nadat we dagenlang zomers weer gehad hebben, is het weer nu ineens omgeslagen in regenachtige dagen. Vanochtend werd ik wakker en kreeg ik zin in een warme appelcake met kaneel en honing. Naar mijn idee zijn appel, kaneel en honing dé perfecte combinatie! Had ik even geluk dat er nog twee appels in de fruitschaal lagen die echt op moesten! Na mijn ontbijt sprong ik dan ook de keuken in om een geïmproviseerde cake in de oven te schuiven. En dat pakte goed uit! Want deze appelcake is heerlijk van smaak en is ook nog een juweeltje om te zien! De cake is heel makkelijk om te maken. Het enige waar je lang mee bezig bent is de appelschijfjes mooi op de taart leggen. Maar als je hier geen geduld voor hebt kan je ook gewoon stukjes appel door het beslag heen doen!
Ingrediënten appelcake
Voor een springvorm met een diameter van 16 cm

 • 150 gram plantaardige boter + extra boter om de springvorm in te vetten
 • 150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte AH Vrij van gluten zelfrijzend bakmeel)
 • 150 gram appelmoes
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 2 eetlepels sojayoghurt
 • 2 eetlepels sojamelk
 • 2 eetlepels honing (laat dit weg als je de cake vegan wil maken)
 • 1/2 zakje bakpoeder(dit komt overeen met ongeveer 7 gram)
 • 2 appels
 • 1 1/2 eetlepel kaneel + een beetje meer
 • Snufje zout

Verder nodig

 • Mixer
 • Springvorm van 16 cm

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding appelcake
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de appels, in een kom en mix tot een glad beslag. 

Snijd vervolgens de appel in stukjes of schijfjes. Als je de taart net zoals ik gemaakt heb wil maken, moet je de appel in schijfjes snijden. Ik heb dit gedaan door de appel in vieren te snijden en van elke kwart in de lengte schijfjes te snijden. Heb je hier geen geduld voor? Snijd de appel gewoon in stukjes en roer dit voorzichtig door het beslag heen. Dit hele beslag met de appelblokjes kan je vervolgens in de ingevette springvorm gieten.

Als je de taart wil maken zoals ik ‘m gemaakt heb,  ga je als volgt te werk: doe de helft van het beslag in de springvorm. Leg appelplakjes op het beslag neer, totdat er een laag appel ontstaan is. Giet vervolgens het andere deel van het beslag ook in de springvorm. Er ontstaat nu een tweede laag cake. Duw vervolgens de appelpartjes in de breedte in het beslag. Als het goed is is het beslag stevig genoeg om dit te doen. De appelpartjes zullen dus niet omvallen.

Glutenvrije, lactosevrije en eivrije appelcake

Schuif vervolgens de appelcake in de oven en bak de cake in 50 minuten goudbruin. 

Laat de cake volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert, en strooi voordat je de taart opeet nog wat kaneel over de bovenkant.

Een tip: ik vind het heel lekker om deze appelcake lauwwarm te eten. Voordat ik ‘m eet schuif ik ‘m nog heel even in een warme oven of magnetron. 

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Reacties

  1. Hoi Annelie,

   Dank je wel! Ik heb inderdaad gezoete appelmoes gebruikt! Dus als je ongezoete appelmoes gebruikt moet je even rekening houden met de suikerverhouding.

  1. Ik heb het zelf niet geprobeerd natuurlijk, maar ik denk dat dat zeker moet lukken. Ik zou wel ietsje minder melk dan sojamelk erin doen, omdat melk wat minder romiger en dus dikker is dan sojamelk. Succes!

  1. Hoi,

   Voor de sojayoghurt zou je misschien kokosyoghurt kunnen gebruiken. Voor de sojamelk gewoon water, of rijstmelk of amandelmelk. De boter kan je wellicht vervangen voor kokosolie. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus ik weet niet wat het resultaat wordt, maar ik denk dat het wel goed moet komen! Succes!

 1. Ik heb vandaag de cake gemaakt. Maar hij is heel nat van binnen. Hoort dit zo? Ik heb alles keer 2 gedaan en een grotere springvorm gebruikt.

  1. Hoi Kelly,

   Nee, dit hoort niet zo. Heb je de baktijd ook veranderd? Als je de ingrediënten vermeerderd, moet de baktijd ook verlengd worden.

 2. Hoi mijn cake is een soort van platte wentelteefjes cake geworden…lekker van smaak hoor daar niet van maar hij is niet zo mooi en hoog als die van jou…? Heb jij een idee jij wat er mis is gegaan? Groetjes Sharmilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.