Pasen, Zoet

Appelkruidkoek

Sinds een jaar lunch ik niet meer met brood. Ik vind het brood dat ik maak één dag lekker en daarna zit ik het tegen heug en meug op te eten. Dat niet alleen trouwens, op het moment dat ik een dag brood in mijn tas heb zitten zijn de boterhammen nog ver te zoeken. Op het moment dat de lunch is aangebroken heb ik alleen nog maar kruimels over. Misschien ben ik het goede recept nog niet tegengekomen.. maar voor mij geen brood meer tijdens de lunch. Een paar dagen geleden had ik zin om eens iets met appel en speculaaskruiden te maken. Iets met weinig suiker, wat ik ook als lunch kan eten. En wow, dit resulteerde in een hele lekkere appelkruidkoek. Ik ben zo blij met dit recept. Het is heerlijk voor bij de lunch en door de appel blijft de appelkruidkoek ook écht een paar dagen lekker. 
Ingrediënten appelkruidkoek

 • 350 glutenvrije bloem (ik gebruikte AH vrij van gluten meelmix)
 • 300 ml sojamelk
 • 1 eetlepel sojayoghurt
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 1 eetlepel kokosolie + extra voor invetten bakvorm
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 1.5 eetlepel speculaaskruiden 
 • 1 theelepel baking soda + 1 eetlepel azijn
 • 1 theelepel kaneel
 • 3 appels, geschild 
 • Een scheutje citroensap

Verder nodig

 • Cakevorm 
 • Mixer

Bereiding
De bereiding van deze appelkruidkoek is erg eenvoudig. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de cakevorm in met kokosolie of andere plantaardige boter. Doe alle ingrediënten, behalve de baking soda, azijn en appels in een kom en mix dit tot een glad beslag. Schil vervolgens de appels en snijd deze in stukjes. Roer de stukjes appel met een lepel of spatel door het beslag heen. Voeg vervolgens de theelepel baking soda en de eetlepel azijn toe. Spatel ook dit voorzichtig door het beslag heen. Giet het beslag vervolgens onmiddellijk over in de cakevorm. Bak de koek voor ongeveer 60 minuten in de oven.

Laat de appelkruidkoek afkoelen voordat je deze aansnijdt. Deze koek is echt heel erg lekker om tijdens de lunch te eten. Zo zonder iets, met een beetje boter of met een laagje jam. Eet smakelijk en geniet ervan!

Tip: ik vind het lekker om deze appelkruidkoek lauwwarm te eten. Voordat ik de appelkruidkoek eet doe ik ‘m dan ook even in de magnetron!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Reacties

  1. Hoi Petra,

   Sorry voor mijn wat latere reactie, maar ik heb het momenteel erg druk. Wat jammer. Ik weet zo 123 niet waar het aan ligt. Wat heb je voor bloem gebruikt? En heb je de baking soda en azijn op het allerlaatste moment toegevoegd en het beslag meteen laten rijzen? Als je dat op een eerder moment doet is de werking van de baking soda al uitgewerkt namelijk. Ik hoop dat het toch nog gesmaakt heeft!

   1. Hoi Jessica,
    Dank voor je reactie.
    Ik heb gv bloem gebruikt en laatste 100 gram rijstmeel, omdat ik te weinig bloem had.
    Ik zie dat je de baking soda en azijn pas na het mixen toevoegt. Ik had het wel als laatste toegevoegd, maar vóór het mixen. Dat zal het dan waarschijnlijk zijn.
    Laat je het nog even rijzen voor het in de oven gaat?
    Of meteen in de oven zetten?
    Ik ga het zeker nog een keer proberen!

    1. Dan zou dat het denk ik kunnen zijn. Is je baking soda ook niet over de datum? Want dan verliest ie natuurlijk ook zijn kracht.

     Ik laat het deeg/beslag niet eerst nog rijzen voordat het de oven in gaat. Bij baking soda en azijn is het belangrijk dat het zo snel mogelijk afgebakken wordt, omdat het anders zijn luchtigheid verliest.

     Ik hoop dat het ondanks dat het niet gerezen was toch lekker was!

     1. Nee, baking soda is niet over de datum. Heb ik nog niet zo lang geleden gekocht.

      Bedankt voor het meedenken!

 1. Ik heb hem vandaag gebakken en superlekker, maar hij blijft wat te vochtig binnenin waardoor niet goed gaar. Ik hem heb zelfs nog 20 minuten langer gebakken maar dat hielp niet. Tip voor volgende keer. Want verder super!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.