Heb je (over)rijpe bananen? Gooi ze vooral niet weg! Ik vind het nooit lekker om ze zo op te eten, maar je kan er nog best veel mee doen! Je kan ze bijvoorbeeld invriezen om er heel simpel ijs mee te maken of een lekkere koude smoothie ervan te maken. Je kunt de bananen ook zo vanuit de fruitschaal verwerken in baksels. Wist je dat (rijpe) bananen een goede eivervanger zijn en dat je ze heel goed als eivervanger kan gebruiken in zoete gerechten? In deze muffins zijn de bananen hét hoofdbestanddeel. In combinatie met het lichte rijstmeel en het zakje bakpoeder ontstaat er een luchtig mengsel waar je heel goed lekkere dingen mee kunt bakken! In een handomdraai kun je met dit recept lekkere banaan-chocolade muffins maken!
Ingrediënten banaan-chocolade muffins
Voor 8 tot 10 muffins
Voor het beslag
- Drie rijpe bananen
- 160 gram rijstmeel
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels kokos
- 2 eetlepels cacao
- 50 gram dadels
- 50 gram rozijnen
- Een handje pecannoten
- Een zakje bakpoeder
Verder nodig
- Bakvormpjes
Bereiding banaan-chocolade muffins
Verwarm de oven voor op 175 °C. Begin vervolgens met het wellen van de rozijnen: doe de rozijnen in een bakje met lauwwarm water en laat dit staan. Ondertussen kun je verder met de rest van het recept.
Pel de bananen en snijd deze in stukjes. Doe de in stukjes gesneden banaan in een kom en voeg hier de kokosolie aan toe. Kneed dit met je handen tot een puree. Voeg vervolgens het rijstmeel, de kokos, de bakpoeder en de cacao toe. Kneed het geheel weer tot een samenhangende massa.
Snij of hak vervolgens de dadels en de pecannoten in kleine stukjes. Voeg dit samen met de rozijnen toe aan het beslag in de kom. Kneed alles tot goed door elkaar en verdeel het beslag over meerdere (cupcake)vormpjes.
Bak de muffins in 25 minuten gaar in de oven.
Ik vind het heel erg lekker om deze muffins warm te eten als ze net uit de oven komen. Alles wat overblijft warm ik dan ook eerst op in de magnetron voor ik ze eet.
Eet smakelijk!
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.
Hi! Ziet er goed uit! Kun je het rijstmeel ook vervangen door ander glutenvrij meel?
Sorry voor deze late reactie, maar ja, dat moet wel lukken!