Zoet

Chocolade bananenbrood

Ik ben dol op tussendoortjes die ik makkelijk mee kan nemen. Vroeger waren dat Sultana’s en Liga’s, maar nu kan dat helaas niet. Bananenbrood is het ideale tussendoortje dat je mee kan nemen. Je doet het in aluminiumfolie, een bakje of in een boterhamzakje en je stopt het in je tas. Dit bananenbrood is verrijkt met pure chocolade, waardoor het écht een traktatie is. En weet je? Dit bananenbrood is ook ideaal om van je overrijpe bananen af te komen. Ik vind hele rijpe bananen niet zo lekker, maar voor bananenbrood zijn ze perfect. Zodra ik dus veel overrijpe bananen heb liggen maak ik er een heerlijk bananenbrood van. Met dit recept maak jij zélf een overheerlijk banenbrood. Glutenvrij, melkvrij en eivrij! Wil je het bananenbrood wat gezonder maken? Laat (een deel van) de suiker dan weg en vervang deze voor dadels.

Ingrediënten chocolade bananenbrood

Voor het bananenbrood

  • 125 gram gesmolten plantaardige boter
  • 250 gram glutenvrije bloem
  • 140 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 gram ongezoete appelmoes
  • 50 ml plantaardige melk 
  • 3 rijpe bananen + 1 extra voor op de bovenkant
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 100 gram gehakte pure chocolade

Verder nodig

  • Mixer
  • Plantaardige boter om in te vetten
  • Cake- of broodblik
  • Bord en een vork om de bananen fijn te maken
  • Lepel
  • Optioneel een keukenmachine

Bereiding chocolade bananenbrood

Verwarm de oven voor op 160 °C. Ik gebruikte een hetelucht oven, dus als je een elektrische oven gebruikt kan je de temperatuur 10-20 °C hoger zetten. Voeg alle droge ingrediënten (bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en xanthaangom) bij elkaar in een kom. Schep dit met een lepel door elkaar zodat alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de gesmolten plantaardige boter toe en mix het geheel goed. Voeg vervolgens de melk en de appelmoes toe en mix het geheel tot een luchtig beslag.

Prak drie rijpe bananen vervolgens in een diep bord met een vork. Zorg ervoor dat het goed geprakt wordt. Ik vind het zelf lekker als er nog wel wat stukjes in zitten, maar dat is natuurlijk aan jou! Als de bananen geprakt zijn voeg je dit toe aan het beslag. Spatel dit door met een spatel.

Hak dan de pure chocolade. Dit kan met een scherp mes of een keukenmachine. Het is aan jou hoe groot je de stukjes wil maken. Houd je van grote stukken in je bananenbrood? Hak de chocolade dan niet al te fijn. De gehakte chocolade voeg je vervolgens toe aan het beslag. Spatel ook dit door het beslag heen met de spatel.

Vet vervolgens een cakevorm in met plantaardige boter en giet het beslag hierin. Snijd de laatste banaan door midden en leg deze bovenop het beslag. Dit zorgt voor een mooie presentatie van je chocolade bananenbrood als deze af is!

Bak het chocolade bananenbrood af in 75 minuten. Laat de bananenbrood na het bakken even afkoelen in de oven voordat je deze uit de vorm haalt, want anders heb je kans dat deze breekt!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.