Kerst, Zoet

Chocolade cake bom

Voor Kerst wilde ik een mooie tulband maken zoals ik deze al eerder gemaakt had. Deze tulband is hier te zien. Deze keer wilde ik de tulband echter op een andere manier maken. Helaas mislukte dit op Kerstavond finaal en leek zich er een kleine ramp voor te doen. De tulband (zie de foto hieronder..) kwam niet uit zijn vorm waardoor ik eigenlijk een hoopje cake overhield. Een les voor mezelf: bak nooit iets nieuws op het moment dat je iets moois wil nemen voor een (kerst)diner. Last minute moest er dus of iets anders van gemaakt worden, of moesten we proberen om nog wat van deze ruïne te maken. Nadat er wat keukenkastjes open getrokken werden besloot ik uiteindelijk wat proberen te maken met pure chocolade en noten. En met wat voor eindresultaat: ik ben zo ontzettend blij! En misschien vind ik dit nog wel leuker én feestelijker dan de tulband die ik eigenlijk in mijn hoofd had. 

Chocolade cake bom 2 (glutenvrij, lactosevrij en eivrij)

Ik weet dat glutenvrije baksels best wel regelmatig mislukken. Zeker bij mij omdat het ook nog melkvrij en eivrij moet zijn. In het verleden zijn er echt super veel baksels in de prullenbak beland. Soms gepaard met een hoop tranen omdat ik bang was dat ik écht niks lekkers meer kon bakken. Maar dit ongelukje laat zien dat je met wat creativiteit ook wat van mislukte baksels kan maken. Wees dus niet getreurd als iets lijkt te mislukken, want er is altijd wel een oplossing!

Ingrediënten chocolade cake bom (voor 10 stuks)

 • AH Vrij van Gluten cakemix (klik hier voor de link)
 • 120 gram vloeibare plantaardige boter
 • 120 gram harde plantaardige boter
 • 180 gram appelmoes
 • 200 gram rozijnen
 • 200 gram pure chocolade
 • 50 gram notenmix

Verder nodig

 • Bakvorm (cakevorm of taartvorm, dat maakt niet uit)
 • Mixer met deeghaken en mengkom
 • Keukenmachine (of mes als je deze niet hebt)
 • Spatel

Bereiding chocolade cake bom

Verwarm de oven voor op 170 °C. Ik heb een hete lucht oven gebruikt, dus als je een andere oven gebruikt kan je de temperatuur instellen op 180 °C. Wel vervolgens de rozijnen in warm water voor ongeveer een kwartier. Dit doe je door de rozijnen voor 15 minuten in warm later te laten staan.

Voeg vervolgens de cakemix, vloeibare en harde plantaardige boter en appelmoes bij elkaar en mix dit geheel voor vijf minuten tot een glad beslag. Voeg vervolgens de gewelde rozijnen toe en roer deze met een spatel door het beslag.

Vet een bakvorm in met plantaardige boter. Omdat je later de cake verder gaat bewerken maakt het niet uit in wat voor bakvorm je dit doet. Breng het beslag vervolgens over in de bakvorm en bak de cake voor 55 minuten af in de voorverwarmde oven.

Laat de cake daarna afkoelen. Als deze afgekoeld is verdeel je de cake in 10 gelijke stukken. Deze tien gelijke stukken kneed je vervolgens tot ”cake ballen”. Deze ballen kan je op een bord of op een plaat met bakpapier leggen. Het maakt niet uit waar je het op legt. Het hoeft niet meer afgebakken te worden, dus doe gewoon wat het makkelijkste is.

Hak de noten fijn in een keukenmachine of met een keukenmes. Smelt vervolgens de chocoaolde au bain-marie. Breng hiervoor een pan met water aan de kook. Zet op de pan een mengkom of andere pan, waar je de chocolade in doet. Door de hitte van het kokende water uit de onderste pan smelt de chocolade zonder dat het verbrandt.

Als de chocolade gesmolten is giet je deze over de cake bollen heen. Vervolgens strooi je de gehakte noten over de chocolade heen. Laat alles vervolgens staan totdat de chocolade is afgekoeld. 

Geniet ervan!

En dan is het tijd om te genieten! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.