Kerst, Zoet

Chocolade hazelnoten tulband

Ik vind tulbanden er altijd heel erg mooi en feestelijk uitzien, maar ik had het nog nooit gemaakt. Sterker nog: ik had niet eens een tulbandbakvorm. Al maanden was ik aan het twijfelen of ik er eentje zou kopen, want ja, ik heb al zoveel bakvormen. Maar afgelopen week kon ik het dan toch niet laten, want ik had in mijn hoofd om een tulband te bakken voor Kerst. En waar had ik zin in? Ja, iets met heel veel chocolade. En dat was eigenlijk best een goed idee want deze tulband ziet er niet alleen heel mooi en feestelijk uit, maar is ook nog eens erg lekker. De tulband is glutenvrij en volledig plantaardig dus is ook nog eens geschikt voor vegans. Met zo’n dessert kan je wel aankomen bij je familie toch?

Misschien ben je van plan om met de feestdagen meerdere desserts te maken? Zo ja, dan heb ik hier nog een lekker recept voor een bavarois taart voor je!
Ingrediënten chocolade hazelnoten tulband
Voor een tulband met een diameter van 22 cm

Voor het beslag

 • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte AH Vrij van gluten zelfrijzend bakmeel)
 • 100 gram plantaardige boter
 • 170 gram appelmoes
 • 50 gram suiker
 • 4 eetlepels sojayoghurt
 • 35 gram cacaopoeder
 • 125 gram pure chocolade (let er op dat hier écht geen melk in zit!)
 • 60 gram gehakte hazelnoten
 • Zakje bakpoeder 
 • scheutje bruizend water
 • Snufje zout

Voor de topping

 • 100 gram pure chocolade (let er op dat hier écht geen melk in zit!)
 • 25 gram gehakte hazelnoten
 • Poedersuiker

Overige benodigdheden

 • plantaardige boter om in te vetten
 • een tulbandvorm met een diameter van 22 cm

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding chocolade hazelnoten tulband
Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat de plantaardige boter op kamertemperatuur komen en smelt de 125 gram chocolade au bain marie. Doe alle ingrediënten in een kom en mix tot een glad beslag. Vet vervolgens de tulband goed in met plantaardige boter. Doe dit echt heel goed, want je wil niet dat je tulband er straks niet goed uitkomt.

Giet het beslag in de tulband en bak de tulband in 50 minuten op een oventemperatuur van 180 °C. Ik heb een heteluchtoven gebruikt. Gebruik je geen heteluchtoven? Zet de oventemperatuur dan 10-20 °C hoger. Omdat ik het bij een chocoladecake lekker vind als ‘ie nog een beetje zacht aan de binnenkant is, heb ik de tulband niet gecheckt op gaarheid. Wil je een hele gare cake? Check dit dan met een satéprikker. Steek de satéprikker in de tulband. Komt de satéprikker er schoon uit dan is je cake gaar. Is dit niet het geval? Zet ‘m dan nog iets langer in de oven!

Als de tulband gebakken is haal je de tulband uit de oven. Het is nu heel belangrijk dat je de tulband in zijn vorm goed af laat koelen, want alleen dan krijg je ‘m goed uit zijn vorm. Ik heb ongeveer een uurtje gewacht en toen kwam de tulband er mooi uit.

Smelt vervolgens de overige 100 gram pure chocolade au bain marie. Giet dit over de cake heen. Hak de hazelnoten fijn en gooi dit over de gesmolten chocolade heen. Als het goed is blijven de gehakte hazelnoten aan de gesmolten chocolade kleven! Strooi vervolgens nog wat poedersuiker over de tulband om ‘m af te maken

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.