Zoet

Chocolade koekjes

Ik heb er heel lang over gedaan om een recept te ontwikkelen voor goede koekjes. Ik eet nu al zo’n zeven jaar glutenvrij, koemelkvrij en eivrij en in al die tijd is het mij niet gelukt om koekjes te bakken waar ik tevreden mee was. Frustrerend vond ik het! Zo vaak belandde mijn resultaten in de prullenbak omdat het echt helemaal niks was. Maar nu is het eindelijk gelukt en ik ben zó ontzettend blij! Er zijn tegenwoordig steeds meer koekjes in de supermarkt verkrijgbaar die ik mag. Maar toch, het is natuurlijk veel leuker om je eigen koekjes te bakken. Deze koekjes met pure chocolade zijn een feest om te maken en zien er ook nog eens heel erg leuk uit. Verzamel snel alle ingrediënten bij elkaar, spring de keuken in en maak ook deze feestelijke chocolade koekjes!
Ingrediënten chocolade koekjes
Voor 12 koekjes

 • 135 gram plantaardige boter 
 • 175 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH Vrij van gluten meelmix)
 • 70 gram witte basterdsuiker
 • 1 eetlepel appelmoes
 • 2 eetlepels maïzena
 • 1 eetlepel sojamelk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • pure chocolade (let erop dat deze écht melk- en lactosevrij is)
 • Suikersnoepjes

Verder nodig

 • Leuke koekjes uitstekers
 • Mixer met deeghaken
 • Bakpapier
 • Huishoudfolie

Bereiding chocolade koekjes
Mix de boter, appelmoes en sojamelk tot een romig geheel. Voeg vervolgens de (vanille) suiker, het meel en maïzena toe. Zorg ervoor dat je een stevig deegbal krijgt. Indien je geen mixer met deeghaken hebt kan je ook alles met de hand tot een goede stevige deegbal kneden.

Wikkel de deegbal in huishoudfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten. Ben je benieuwd naar meer tips voor het bakken van goede glutenvrije koekjes en het uitrollen van het deeg? Klik dan hier voor uitgebreide tips.

Verwarm na het rusten de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit en steek de koekjes met je koekjes uitsteker uit. Leg de uitgestoken koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Om te voorkomen dat je koekjes uitlopen is het belangrijk dat het deeg koud de oven in gaat. Voordat je de koekjes daadwerkelijk af gaat bakken, kan je de bakplaat nog even in de koelkast of vriezer zetten. Bak de koekjes vervolgens 18 minuten in de oven.

Laat de koekjes nadat je ze hebt afgebakken een paar minuten liggen op de bakplaat. De koekjes worden pas hard als ze volledig afgekoeld zijn. Breng ze vervolgens voorzichtig over naar een rooster om ze volledig af te laten koelen.

Als de koekjes volledig afgekoeld is kan je beginnen met het smelten van de pure chocolade. Smelt de pure chocolade au bain-marie. Doop de koekjes hierin en versier ze met leuke suikersnoepjes.

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Reacties

 1. Mijn dochter mag geen appel, ik vervang meestal 1 ei voor 50gr plantaardige yoghurt. Kan dit ook voor deze koekjes? En hoeveel yoghurt zou ik dan nodig hebben ipv de appelmoes?
  Of is lijnzaad mogelijk?

  1. Oei, dat is lastig. Ik ben bang dat dat moeilijk wordt want ik ben bang dat de koekjes anders niet echt een samenhangend geheeld kunnen worden met plantaardige yoghurt. Lijnzaad lijkt me ook niet echt lekker, want het geeft toch snel een hartige smaak ergens aan. Ik zou denk ik eerder proberen om no egg te gebruiken en anders de appelmoes weglaten. Ik vind het moeilijk om te zeggen of het werkt, maar je kan het altijd proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.