Sinterklaas, Zoet

Chocolade kruidnoten

Chocolade kruidnoten vind ik zó ontzettend lekker! Ik kan me daar, heel slecht, echt he-le-maal misselijk aan eten. Op sinterklaasavond vind ik dit echt heel lekker om met een glas warme chocolademelk te eten. Ik krijg alweer helemaal flashbacks naar pakjesavond van vroeger.

Deze chocolade kruidnoten zijn makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is een recept voor kruidnoten (welke ik al eerder geplaatst heb) en pure chocolade. Het dippen in de chocolade kan beginnen en stiekem is dat een heel erg leuk klusje!

Misschien wil je voor sinterklaasavond wel heel veel bakken? Zo ja, dan zijn er op Het Baklab ook nog recepten van pepernoten, taai taai poppen en speculaasbrokken!
Ingrediënten chocolade kruidnoten
Voor een flinke hoeveelheid

  • 140 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH vrij van gluten meelmix)
  • 75 gram plantaardige boter
  • 85 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1.5 eetlepels ijskoud water
  • snufje zout
  • 250 gram pure chocolade (let erop dat hier geen lactose of melkbestanddelen in zitten!)

Overige benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Twee pannen

Bereiding kruidnoten
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng dit tot een deegbal. Dit kan met een keukenmachine met deeghaken, maar ook gewoon lekker met je handen. Kneed het geheel goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Maak van het deeg een bal, stop dit en folie en laat het deeg voor minimaal twee uur rusten. De speculaaskruiden kunnen dan goed in het deeg trekken.

Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het door. Leg bakpapier neer en maak kleine balletjes. Druk deze balletjes op de bakplaat een beetje plat. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de balletjes zit, want de kruidnoten rijzen een beetje.

Bak de kruidnoten in 17 minuten gaar. De kruidnoten komen er zacht uit, maar dit betekent niet dat de kruidnoten niet gaar zijn. Zodra ze afkoelen worden de kruidnoten hard.

Laat de kruidnoten vervolgens goed afkoelen. Doe dit ook echt, want anders heb je mislukte chocolade kruidnoten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Verwarm vervolgens de chocolade au bain marie. Dat doe je als volgt: breng in een pannetje wat water aan de kook. Zet op dit pannetje een pan of kom en leg daar de chocolade in stukjes in. Doordat het water in het onderste pannetje aan het koken is, smelt je chocolade. Zorg er wel voor dat je blijft roeren in de gesmolte chocolade.

Als de chocolade volledig gesmolten is kan je de kruidnoten met een vork of een lepel in je chocolade dompelen. Leg ze op een bord of folie en laat ze liggen totdat ze uitgehard zijn. Je kan dit proces eventueel versnellen door de chocolade kruidnoten in de koelkast te leggen.

En dan zijn ze klaar en kan het genieten beginnen! Chocolade kruidnoten zijn misschien wel het favoriete sinterklaas snoepgoed wat ik me kan herinneren van vroeger. Wat is jouw favoriete sinterklaas snoepgoed?

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De sinterklaasfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.