Zoet

Glutenvrije en lactosevrije chocolademousse

Soms resulteren experimentjes in andere resultaten dan je verwacht had. En tsja, als afgestuurde analaytisch chemicus komt me dat maar al te bekend voor. Je hebt een idee, werkt dat uit en het resultaat blijkt ineens iets anders te zijn. Zo ook nu. Ik had een idee voor een chocoladetaart en besloot met het maken van de chocoladelaag. Het resultaat was goddelijk, maar helaas niet helemaal geschikt voor een chocoladetaart. Dat bracht me op een ander idee: desserts! Dit recept is namelijk hartstikke geschikt als een heerlijke chocolademousse dessert. Glutenvrij, volledig koemelkvrij én dus ook lactosevrij. 

 

Schrik niet, maar deze heerlijke glutenvrije en lactosevrije chocolademousse wordt gemaakt met het vocht van kikkererwten. Wist je dat je hier hele lekkere dingen mee kan maken en dat het de perfecte vervanging is van eiwit? Eerder liet ik je al zien hoe je vegan meringues zonder ei kan maken. Super lekker én totaal niet moeilijk om te doen! 

Ingrediënten glutenvrije en lactosevrije chocolademousse
Voor 4 porties

Voor de vegan chocolademousse

  • 2 blikken kikkererwten waar je alleen het vocht van gebruikt
  • 200 gram pure chocolade (tip: pure chocolade met stukjes chocolade is ook heerlijk!)
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels cacao
  • paar druppels citroensap

Optioneel

  • Plantaardige slagroom
  • Glutenvrije sprinkels voor een écht feestelijk effect (ik gebruikte Dr. Oetker Unicorn strooisels)

Verder nodig

  • Een mixer
  • Vergiet

Bereiding glutenvrije en lactosevrije chocolademousse

Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Klopt het vocht, met het liefste een goede mixer, voor ongeveer tien minuten op hoge snelheid op. Voeg al kloppend de citroensap, het cacao, de suiker en vanillesuiker toe.

Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron. Als de chocolade volledig gesmolten is voeg je langzaamaan kleine beetjes bij het opgeklopte mengels toe. Doe niet alles in één keer, want dan zal je zien dat het opgeklopte mengsel instort. Schrik er niet van dat het mengsel weer wat inzakt. Dat komt door de hitte van de chocolade. Voor het resultaat maakt dit écht niet uit!

Giet het mengsel vervolgens over in glazen schaaltjes. Laat het geheel vervolgens voor ongeveer drie uur opstijven in de koelkast.

Serveer de glutenvrije en lactosevrije chocolademousse eventueel met plantaardige slagroom, feestelijke strooisels, nootjes of hagelslag. Al het andere wat je kan verzinnen is er vast ook heel lekker op!

Super easy he? En ook nog eens heel lekker! Ik zou het heel leuk vinden als je jouw variant op deze chocolademousse met mij wil delen! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.