Elk jaar worden we er weer mee geconfronteerd: de belastingaangifte. Nou is de belastingaangifte in de loop der jaren steeds makkelijker geworden. Maar wist je ook dat -mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet- je dieetkosten af mag trekken van je belastingaangifte? Indien je een glutenvrij, koemelkvrij, lactosevrij en/of een eivrij dieet volgt kan dit zeker de moeite zijn! Ons eten is in vergelijking met niet allergievrij eten echt veel duurder. Het is dus zéker de moeite waard om deze kosten van de belastingaangifte af te trekken!
Verklaring
Als je een dieet moet volgen op medisch advies, mag je (een deel) van deze dieetkosten aftrekken. De dieetkosten vallen onder het kopje ‘’specifieke zorgkosten’’ en zijn erg eenvoudig in te vullen. Je moet wel aan een aantal eisen voldoen om de dieetkosten daadwerkelijk af te kunnen trekken. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een artsenverklaring of een verklaring van een diëtist in moet leveren, ter bevestiging van je medische dieet. Dit overkwam mij vorig jaar. Ook dat viel uiteindelijk wel weer mee, want na het inleveren van de artsenverklaring kreeg ik gewoon weer geld terug van de belasting.
Dieetlijst
Op de site van de belastingdienst is een lijst te vinden met een vast aftrekbaar bedrag wat je af kan trekken. De lijst van 2020 vind je hier. Het is in de lijst even zoeken welke combinatie van allergieën het beste bij jouw dieetvorm past. Zo kan iemand die tarwevrij moet eten 600 euro van aftrekken, terwijl iemand met een gecombineerd dieet weer meer kosten af mag trekken. In mijn geval mag ik 1100 euro aftrekken, omdat ik een ‘’koemelkeiwitvrij in combinatie met glutenvrij en, al dan niet tarwevrij’’ dieet volg. Mijn ei allergie komt hier niet in voor en je kan een ei allergie ook niet nog als extra aftrekken. Kies dus uit de lijst voor jou het toepassende met het hoogste bedrag dat je kan aftrekken.
Gezinsleden
Volgt één van je andere gezinsleden (bijvoorbeeld kinderen of je partner) ook een dieet? Dan kan je dit ook invullen. Je kan dan een nieuw kopje toevoegen en de dieetkosten van het andere gezinslid ook invullen.
Inkomensafhankelijk
Belangrijk is wel om te weten dat de zorgkosten inkomensafhankelijk zijn. Het is dus géén tegemoetkoming die je van de belastingdienst krijgt. De afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld veel minder geld verdiend dan het afgelopen jaar omdat ik nog student was. De afgelopen jaren was mijn aftrekpost dan ook erg klein, waardoor het voordeel van mij nihil was. Hoe minder inkomstenbelasting je afdraagt, hoe kleiner het voordeel mogelijk is.
Meer informatie?
- Je kunt natuurlijk altijd de belastingtelefoon bellen: 0800 – 0543 (gratis).
- Op de site van de Belastingdienst staat meer informatie. Klik hier.