Blog

Een glutenvrij dieet en vliegen

Een glutenvrij dieet en vliegen. Dat klinkt wellicht als een gekke combi, maar wist je dat als je glutenvrij eet je mogelijk medische bagage mee kan nemen als je gaat vliegen? Want we gaan de vakantietijd weer in! Een tijd waarin veel mensen op vakantie gaan. Een glutenvrij of lactosevrij dieet (of elk ander willekeurig dieet) in Nederland kan al lastig zijn, laat staan in het buitenland. Op vakantie gaan vergt veel meer voorbereiding en misschien ga je wel naar een plek waar je verwacht dat er helemaal niet zoveel glutenvrij eten te koop is. In dit artikel vertel ik je hoe ik tijdens mijn vlucht mij toch aan mijn dieet houd én hoe ik gratis extra bagage meeneem om zelf glutenvrije en lactosevrije producten naar mijn prachtige vakantiebestemming mee te nemen!

Glutenvrij en lactosevrij eten in het vliegtuig

Het begint natuurlijk al aan de start van je reis. Bij een korte vlucht zul je er niet zoveel last van hebben, maar met een lange vlucht ontkom je er niet aan: je moet eten in het vliegtuig. Ik weet dat je bij luchtvaartmaatschappijen aan kan geven dat je een glutenvrij en lactosevrij dieet moet volgen en dat je via hen eten kan krijgen, maar toch zorg ik er zelf altijd voor om mijn eigen eten mee te nemen. Zeker omdat ik ook geen ei mag en er in veel verpakte broodjes toch ei verwerkt zit. Voor mij is dit het makkelijkste, maar ook het veiligste. Daarnaast moet ik er niet aan denken dat er iets fout gegaan is bij de catering, waardoor ik erop vertrouw dat de luchtvaartmaatschappij eten voor mij geregeld heeft terwijl dit daadwerkelijk niet zo is. Van tien uur zonder eten zitten word ik namelijk écht niet vrolijk.

Wil je wel eten van de catering van het vliegtuig? Meld dan op tijd dat je je aan strikte dieetvoorschriften moet houden. Zorg ook dat je bijtijds in het vliegtuig aanwezig bent, zodat je nog na kan vragen of de dieetvoorschriften écht door zijn gekomen. Zo voorkom je dat je tien uur zonder eten moet doen.

 

Extra (medische) bagage in het vliegtuig meenemen

Wist je dat je bij een aantal luchtvaartmaatschappijen je gratis extra (medische) bagage mee kan nemen? Dat is echt ideaal bij een glutenvrij en lactosevrij dieet. Een paar jaar terug ging ik bijvoorbeeld naar Curacao en ik had geen idee wat voor producten daar verkrijgbaar zouden zijn. Ik vloog destijds met TUI en met een medische verklaring van een arts kon ik 15 kg extra bagage meenemen. Ik heb dus een zogenaamd ”glutenvrij koffertje” dat alleen gebruikt wordt voor de extra bagage.

Maar hoe pak je dat aan? Informeer allereerst bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt of zij een regeling hebben voor medische bagage. Leg je situatie uit. Meld een extra koffer aan en regel een medische verklaring. Het liefste in het Engels, zodat je deze op de terugreis ook kan gebruiken In theorie is een medische verklaring nodig, maar in de praktijk heb ik ‘m nog nooit hoeven laten zien. Toch heb ik ‘m altijd bij me voor het geval dat. Check ook even de regels bij de luchtvaartmaatschappij, want de regels verschillen per maatschappij. Zo mag je bij KLM meer medische bagage meenemen dan bij Transavia, bijvoorbeeld.

En weet je wat het voordeel is? Dit gewicht kan je natuurlijk ook weer mee terug nemen. Zo heb ik weleens heel veel pakken koekjes meegenomen omdat ze in Portugal ineens hele lekkere koekjes bleken te hebben die ik mocht!

Wat neem ik mee in mijn extra bagage?

Ik heb een aantal standaard dingen die meegaan in mijn zogenaamde ”glutenvrije koffertje”. Allereerst heb ik een klein tosti ijzertje aangeschaft. Voorverpakt glutenvrij brood vind ik alleen lekker als het getoast is. Mocht ik dus geen glutenvrije producten op mijn vakantiebestemming kunnen kopen, dan toast ik mijn brood in dit kleine tosti ijzertje. Ideaal. Dit tosti ijzertje is klein en licht van gewicht, dus neemt niet veel ruimte en gewicht in.

Daarnaast zorg ik voor voldoende ontbijtspullen. Zeker voor de eerste dagen. Dan heb ik alle tijd om ter plekken te zoeken naar een goed dieet. Hetzelfde doe ik met het avondeten. Ik vind het helemaal niks om als ik laat en vermoeid op mijn vakantiebestemming aan kom, dat ik dan nog moet zoeken naar veilig eten wat ik kan eten. Ik neem dus altijd voor minimaal twee dagen avondeten mee zodat ik me daar niet druk om hoef te maken. Een blik soep is simpel, maar doet het altijd goed op dat soort momenten.

Tot slot

Hoe bereid jij je vakantie voor? Mocht je op dit moment druk bezig zijn met voorbereidingen voor je vakantie: succes en heel veel plezier! Geniet van je vakantie en hopelijk van het heerlijke glutenvrije en lactosevrije eten daar!

Blijf je in Nederland en ga je toevallig naar één van de Landal parken? Ik zette op een rijtje waar je in de Landal parken glutenvrij kan eten! De link naar dit artikel vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.