Baktips

Ei vervangers: bakken zonder ei

Toen ik te horen kreeg dat ik intolerant was voor eieren was het even schrikken, want ei zit naast gluten en melk in ontzettend veel verschillende producten verwerkt. Toen ik voor de eerste keer wilde bakken schrok ik ook even, want hoe kan ik nou een cake of taart bakken zonder eieren? Het was even zoeken naar de juiste ei vervangers om tot een oplossing te komen. Vervolgens duurde het ook eventjes totdat ik me deze oplossingen eigen heb gemaakt. Zeker in combinatie met gluten- en melkvrij is het soms lastig om de juiste verhoudingen te vinden. En nog steeds! 

Eieren hebben in baksels verschillende functies. Allereerst zorgt het in een baksel voor de binding. Daarnaast zorgt het ervoor dat een baksel luchtig en kleverig wordt.. Herken je dat? Eivrije (en in mijn geval gluten- en melkvrije) baksels die één blok droog beton zijn? Ja, ik helaas ook. Toen ik net van mijn voedingsintoleranties hoorde zijn er ook aardig wat baksels boos in de prullenbak beland. Super jammer, want dat kan zo demotiverend zijn! Tot slot wordt ei ook nog gebruikt als een soort glimmende laag op taarten en cakes. Voor al deze functies zijn goede eivrije alternatieven te vinden die ik regelmatig gebruik!
Alternatieven voor de binding

 • Als alternatief staat bij mij stipt op nummer 1: appelmoes! 3 eetlepels appelmoes vervangen één ei. Ik vind het heel fijn om appelmoes als eivervanger te gebruiken omdat ik het inmiddels altijd in huis heb, het eenvoudig in gebruik is en het écht voor binding zorgt. Een bijkomend voordeel is dat het de baksels ook wat minder droog maakt. En wat ik ook fijn vind is dat de smaak van je appelmoes niet overheerst in je baksel. Ik houd er wel altijd rekening mee dat in appelmoes van de supermarkt suiker verwerkt zit, dus bij mijn eigen recepten voeg ik minder suiker toe.
 • 1 eetlepel lijnzaad met drie eetlepels water kan je ook als eivervanger gebruiken. Maak er een papje staan en laat dit even staan. Je kunt dit vervolgens toevoegen aan je recept. Een nadeel hiervan vind ik dat de smaak van lijnzaad kan overheersen in sommige baksels. Lijnzaad gebruiken is dus niet mijn favoriet, maar het is zeker mogelijk en ook zeker handig om te onthouden!
 • Een halve banaan vervangt één ei. Super handig, want bananen heb ik altijd wel in huis. Toch gebruik ik liever appelmoes. Waarom? Bananen kunnen in baksels een overheersende smaak geven en ik heb het idee dat mijn baksels met banaan toch een stuk compacter zijn dan mijn baksels met appelmoes.

Alternatieven voor het rijzen en luchtigheid

 • 3 theelepels bakpoeder vervangen ook één ei en je baksel gaat er van rijzen. Het rijzingsproces is toch wel iets wat je graag wil hebben in een baksel, want anders wordt het één compacte hap. Bakpoeder heb ik dus altijd op voorraad en gebruik ik vrijwel altijd in mijn recepten. Het meest in combinatie met de appelmoes. Dan heb je zowel de binding als het rijzende proces van het ei vervangen!
 • 1 theelepel baking soda met 1 eetlepel azijn is ook een vervanger van één ei. Dit voeg je als allerlaatste toe, omdat de rijzende en luchtige werking meteen in werk gaat. Zodra je de baking soda met de azijn samenvoegt krijg je een bruisend mengsel wat voor de luchtigheid in het baksel zorgt. Vaak voeg ik ook nog deze combinatie toe aan mijn baksels. Eigenlijk moet je het gewoon proberen, want het bruisende mengseltje is gewoon leuk om te zien!

Alternatieven voor een glimmende cake of taart

 • Gebruik een lichte (gelige) jamsoort, zoals abrikozenjam. Smeer dit op de cake of taart nadat het uit de oven komt en je krijgt een mooie glimmende taart of cake!

Quiche of hartige taart

 • Het is ook zeker mogelijk om een (lekkere) quiche of hartige taart zonder ei te maken! Ik doe dit met een mengsel van bouillon, gist en kikkererwtenmeel. Check hier het recept voor een quiche of hartige taart!

Wat is nu mijn favoriete eivervanger? Ik gebruik vaak een combinatie van appelmoes, bakpoeder en baking soda en azijn. En eigenlijk komt dat in veel van mijn recepten naar voren. Ben je benieuwd naar de juiste verhoudingen? Check dan de zoete recepten van Het Baklab!

Hopelijk kun je met al deze alternatieven uit de voeten. Heb je nog vragen? Dan kan je deze natuurlijk altijd stellen! Succes met bakken en maak er wat moois van!

Reacties

 1. Ik ben mijn hele leven al zo allergisch voor zo veel. Van noten, pinda’s, chocola, ei, en ga maar door. Ei vind ik zelf altijd heel lastig, omdat het in zó veel dingen zit. Naarmate dat ik ouder werd (nu 23), vond ik het steeds vervelender. Ik heb zojuist cupcakes gemaakt zonder ei, vervangen door appelmoes en bakpoeder, en ik ben zo blij! Ik zit nu al te bedenken wat ik allemaal kan bakken!!

  Super bedankt voor je tips!!
  😀

 2. Een van de kinderen is nu ook sinds een jaar op dieet. Gluten-, ei-, zuivel- en suikervrij (en dan nog wat soorten fruit en groente die hij niet mag). Moeilijk recepten op internet te vinden die hier aan voldoen, meestal zelf recepten aanpassen. Dus jou website is super interessant 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.