Erwtensoep behoort echt tot mijn favoriete eten in de herfst en de winter. Zodra het ook maar een beetje kouder wordt wil ik meteen aan de slag in de keuken om overheerlijke erwtensoep te maken. Het liefste eet ik het de dag daarna, want dan is het nóg lekkerder. Ik merk dat er ook behoefte is aan andere recepten dan alleen maar bakrecepten, dus vanaf nu ga ik ook af en toe kookrecepten online zetten. We beginnen vandaag met erwtensoep. Want ook al hebben we er een aantal mooie (lente)dagen op zitten: het weer wordt weer slechter en dat betekent dus tijd voor erwtensoep! Het recept van erwtensoep is eigenlijk al glutenvrij, lactosevrij en eivrij dus vergt weinig aanpassingen in het recept zelf. En wist je dat dit eigenlijk heel makkelijk te maken is? Het moet even koken, maar dan heb je ook wat! Ik kan me altijd al een week verheugen op het feit dat ik erwtensoep ga maken. Enjoy!
Ingrediënten erwtensoep
Voor ongeveer 4 koppen
- 250 gram spliterwten
- 1 wortel
- 1 ui
- 1/2 prei
- 1 liter water
- 150 gram knolselderij
- 1 aardappel
- 2 laurierblaadjes
- 1 bouillonblokje (ik gebruikte een bouillonblokje van Zonnatura, deze zijn glutenvrij, lactosevrij en eivrij)
- Rookworst (Ik gebruikte deze van Unox)
Verder nodig
- Mes
- Snijplank
- (Soep)pan
Bereiding erwtensoep
Begin met het wassen van de spliterwten. Breng vervolgens 1 liter water met de spliterwten, laurierblaadjes en het bouillonblokje aan de kook. Laat dit voor ongeveer 1 uur koken. Het kan zijn dat er veel schuim ontstaan vanuit de spliterwten, dit kan je voorzichtig met een spatel wegscheppen.
Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Snijd ook de ui en de prei in kleine stukjes en snijd de prei in ringen. Zorg ervoor dat je de prei goed wast, want daar kan veel aarde in zitten.
Voeg vervolgens al deze groente toe aan de pan als de spliterwten een uur gekookt hebben. Je zult zien dat spliterwten nu al uit elkaar beginnen te vallen. Roer de soep goed door met een lepel. Zet de deksel weer op de pan en laat de soep vervolgens voor nog een uur goed doorkoken.
Snijd hierna de rookworst in stukjes en voeg dit toe aan de soep. Laat dit nog heel even meekoken. Als de rookworst warm is kan je de soep uitzetten en eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
Tot slot
Je kan de soep ook makkelijk een dag van te voren maken. Ik vind erwtensoep de dagen na het maken altijd veel lekkerder en dikker dan de dag van het maken zelf. Ideaal dus om de soep eerder te maken en op een later moment te eten!
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.