Kerst, Zoet

Frambozen blauwe bessen bavarois taart

Een tijdje geleden maakte ik deze overheerlijke kersen bavarois taart. Het was een probeersel die plotseling heel gunstig uitpakte. Deze taart viel zo in de smaak dat ik er meer van wilde maken. Het makkelijke aan deze taart is dat je kan variëren in smaken en toppings en dat maakt het zo leuk! Voor mijn oma haar verjaardag besloot ik dan ook deze taart te maken. Haar voorkeur? Frambozen en blauwe bessen. En dat resulteerde, wederom, in een overheerlijke frambozen blauwe bessen bavarois taart. Het leuke aan deze taart is dat iedereen ‘m lekker vindt, dus iedereen kan gluten-, lactose- en eivrij genieten. Het is wel zo leuk als iedereen mee kan eten, toch?
Ingrediënten frambozen blauwe bessen bavarois taart
Voor een springvorm van 26 cm (dit zijn ongeveer 12 stukjes taart)

Voor de bodem

 • 170 gram plantaardige boter
 • 170 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
 • 70 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram appelmoes
 • 1 zakje bakpoeder van 15 gram
 • 2 eetlepels sojayoghurt
 • Snufje zout

Voor de frambozen blauwe bessen bavarois

 • 300 ml sojayoghurt (ik gebruikte de gezoete variant van Alpro)
 • 250 ml opklopbare sojaslagroom
 • 90 gram witte basterdsuiker
 • 75 gram diepvries frambozen
 • 75 gram diepvries blauwe bessen
 • 6 blaadjes gelatine

Voor de bovenste vruchtenlaag

 • 125 gram diepvries frambozen
 • 125 gram diepvries blauwe bessen
 • 80 gram geleisuiker (ik gebruikte van Gilse geleisuiker speciaal)
  Let op! Ik heb in dit recept van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt. Bij de geleisuiker speciaal moet je het geheel maar één minuut koken. Gebruik je de normale van Gilse geleisuiker? Kook het geheel dan vijf minuten. Gebruik je andere geleisuiker? Houd de kooktijd van de verpakking aan en niet die van dit recept.

Verder nodig

 • Springvorm
 • Plantaardige boter om de springvorm in te vetten
 • Bakpapier
 • Staafmixer
 • Mixer

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding frambozen blauwe bessen bavarois taart
Begin met het maken van de cake bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens de plantaardige boter, het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de suiker, appelmoes, sojayoghurt, bakpoeder en een snufje zout in een kom en mix het tot een glad beslag. Bak vervolgens de cake in de oven voor 25 minuten. Check aan het einde of het beslag gaar is: steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kan de cake uit de oven. Komt je satéprikker er vies uit? Zet de cake dan nog wat langer in de oven.

Als de cake uit de oven is kun je verder met de bavaroislaag. Klop allereerst de sojaslagroom samen met de suiker stijf. Mijn ervaring is dat sojaslagroom niet echt heel erg stijf wordt, dus verwacht niet dat je hele stijve slagroom hebt. Zet de slagroom in de koelkast en pureer de frambozen en blauwe bessen met een staafmixer. Meng vervolgens met een lepel de slagroom, sojayoghurt en de puree van frambozen en blauwe bessen.

Ga verder met de gelatine. Week de zes blaadjes gelatine vijf minuten in zes eetlepels water. Voeg zes eetlepels water toe aan de uitgeknepen gelatine en zet de pan op een laag vuurtje. Het is nu de bedoeling dat de gelatine oplost. Zodra de gelatine opgelost is en er dus een ietwat dik water mengsel ontstaat, voeg je de gelatine toe aan de yoghurt- slagroommengsel. Zorg ervoor dat je goed roert en dat de gelatine er goed doorheen zit, anders ontstaan er later klontjes. Als alles goed door elkaar geroerd is kan je het mengsel over de cake heen gieten. Het maakt hierbij niet uit of de cake nog heet is. Zet het geheel vervolgens in de koelkast voor ongeveer twee uur.

Wacht ook echt twee uur met de volgende (en laatste)  laag, want je wilt niet dat je taart uiteindelijk instort. 

Na de twee uur pureer je 125 gram frambozen en blauwe bessen met de staafmixer. Doe de puree in een pannetje en voeg hier 80 gram geleisuiker aan toe. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je echt geleisuiker gebruikt en geen gewone suiker. Het is de bedoeling dat de geleisuiker een beetje bindt, waardoor je een jam-achtige substantie krijgt. Dit bereik je niet met gewone suiker. Verwarm de geleisuiker en de puree van frambozen en blauwe bessen totdat het begint te koken. Laat het geheel ongeveer één minuut koken. Giet dit geheel vervolgens over de taart heen. Laat het even afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om op te stijven. 

Haal vervolgens de springvorm voorzichtig los. Het kan zijn dat de taart wat aan de zijkanten gekleefd zit. Ga voorzichtig te werk, want het is niet zo leuk als er een scheur in je mooie taart komt. Hopelijk is de taart nu heel mooi en kan ‘ie opgediend worden!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

 1. Deze taart heb ik uitgeprobeerd, hij was echt zalig!! Ik heb coeliakie en mijn vriend kan niet tegen melkproducten dus we zijn nogal een ingewikkelde combi. Super blij met deze taart, ik ga hem zeker nog een keer maken! Dankjewel!

 2. We vinden hem allemaal lekker hier thuis. Ook de gezinsleden zonder allergie. Mijn zoontje van 6 (allergisch ei en lactose) vond hem superlekker!
  Ps ik hou niet van bakken, maar hij is goed gelukt. Dus dan kan iedereen deze taart maken👍
  Tip: ik miste een uitprint versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.