Hartig

Gekarameliseerde uien plaattaart

Dit is een recept dat eigenlijk erg weinig moeite kost. Het enige waar je even mee bezig bent is het karameliseren van de uien. Maar dat klinkt moeilijker dan dat het daadwerkelijk is, want ook dat kost geen enorm veel tijd. Ik vind dit zo’n toprecept! Voor Kerst maakte ik allerlei verschillende hapjes, waaronder kleine gekarameliseerde bladerdeegtaartjes. En iedereen, ook degene zonder gluten-, ei-, en lactoseintolerantie vonden deze taartjes lekker. Ben je dus op zoek naar een lekker hapje of een lekker en smakelijk diner voor vanavond? Dan is deze súper makkelijke gekarameliseerde uien plaattaart écht wat voor jou!

Voor dit recept gebruikte ik kant en klaar bladerdeeg omdat dat lekker én makkelijk is. Let er echter wel op dat in het glutenvrije bladerdeeg geen ei en/of melkproducten verwerkt zitten. Hier gaan namelijk nogal wat mensen de mist mee in. Het kant en klaar glutenvrije bladerdeeg dat zowel geen lactose als ei bevat is het bladerdeeg van Schär. Klik hier voor de link!

Ingrediënten gekarameliseerde uien plaattaart
Voor 2 à 3 personen

  • Bladerdeeg van Schär. Klik hier voor de link
  • 30 gram plantaardige boter
  • 3 grote uien
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel glutenvrije ketjap (optioneel)
  • 50 gram pijnboompitten

Bereiding gekarameliseerde uien plaattaart
Belangrijk is dat je op tijd het bladerdeeg uit de diepvries haalt, omdat het anders moeilijk is om met het bladerdeeg te werken. Haal het bladerdeeg dus ongeveer drie uur voor gebruik uit de diepvries. Ben je dit vergeten? Ondooi het bladerdeeg dan op een laag wattage in de magnetron.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Begin met het karameliseren van de uien. Smelt de plantaardige boter in de pan en snijd de uien in stukjes. Bak de uien met een snufje zout in de plantaardige boter op laag vuur voor ongeveer tien minuten. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en de glutenvrije ketjap toe. Bak het uienmengsel voor nog gedurende vijf minuten totdat ze zacht zijn. Je moet wel blijven roeren, want anders branden de uien aan.

Leg het bladerdeeg op bakpapier. Als het goed is is het al helemaal goed uitgerold. Snijd met een mes voorzichtig kleine inkepingen aan de rand van het bladerdeeg. Het is niet de bedoeling dat je dit doorsnijdt, want het moet echt een inkeping worden. Hierdoor krijg je uiteindelijk mooie opstaande randjes. Vervolgens prik je in het midden van je bladerdeeg met een vork gaatjes.


Vouw de randjes vervolgens omhoog en verdeel het uienmengsel over het bladerdeeg. Bak het geheel in 10 minuten af. Ik heb gemerkt dat het per oven heel erg afhangt hoe het bladerdeeg afbakt, dus houd het goed in de gaten. Als het bladerdeeg nog niet bruin is kan je het nog iets langer afbakken. De plaattaart is goed op het moment dat het bladerdeeg luchtig geworden is én het goudbruin gebakken is.

En dan is het klaar! Hoe makkelijk is deze plaattaart?! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.