Sinterklaas, Zoet

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas past voor mijn gevoel helemaal bij de herfst. De verschillende specerijen die in dit baksel geworden zijn zo ontzettend lekker. Tijdens het bakken van de gevulde speculaas komen er allemaal heerlijk geuren uit de oven. Zó ontzettend lekker! Dit recept is echt ontzettend eenvoudig te maken, zeker als je kant en klaar amandelspijs koopt. Dit is wel wat minder lekker dan dat je het zelf maakt (het recept om amandelspijs zelf te maken vind je hier!) maar tegelijkertijd ook ontzettend makkelijk. En het resultaat met kant en klaar amandelspijs is ook super lekker, want dat heb ik zelf ook meerdere keren gebruikt. Hoe je het went of keert: met dit recept maak jij zelf heerlijke glutenvrije, melkvrije én vegan plantaardige gevulde speculaas. Hoe lekker is dat! Hopelijk krijg jij ook net zo’n heerlijk Herfst gevoel tijdens het bakken van de gevulde speculaas als dat ik kreeg.

Op mijn Instagram pagina maakte ik een reel/filmpje over het maken van de gevulde speculaas. Ben je daar benieuwd naar? Dan kan je het filmpje hier bekijken!

Ingrediënten gevulde speculaas
Voor 9 personen

Voor de speculaas

 • 120 gram plantaardige boter
 • 225 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Doves Farm)
 • 120 gram suiker
 • 1 eetlepels kokosmelk van Alpro
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 1/2 theelpeel bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout

Voor de amandelspijs

 • Amandelspijs van Dr Oetker en 1 eetlepel appelmoes
 • OF dit recept van Het Baklab

Verder nodig

 • Mixer met deeghaken 
 • Bakvorm

Bereiding gevulde speculaas

Doe alle ingrediënten voor de speculaas in de kom en mix dit met een mixer met deeghaak tot een samenhangend deeg. Als je geen mixer met deeghaken hebt, kan je het ook zelf met je handen kneden tot een samenhangend deeg. Laat het deeg vervolgens minimaal een uur rusten. Hoe langer hoe beter, want dan kunnen de smaken in het deeg trekken.

Als je amandelspijs zelf gaat maken, volg dan dit recept. Als je kant en klaar amandelspijs gekocht hebt, dan kan je deze hele stap overslaan.

Verwarm vervolgens de oven voor op 170 ºC. Ik gebruikt een hetelucht oven, dus indien je een andere oven gebruikt zet je de temperatuur op 180 ºC. Kneed de helft van de deegbal tot een soepel deeg en verspreid dit over een bakvorm. Dit kan met een deegroller, of anders ”platdrukkend” met de hand. Verspreid vervolgens de amandelspijs over de eerste laag deeg. Als laatste verspreid je het laatste deel van de deeg bovenop de amandelspijs. Je hebt nu dus drie lagen: een laag deeg, een laag amandelspijs en een laag deeg. Bak dit geheel vervolgens af voor 40 minuten. Op mijn Instagram pagina maakte ik een reel/filmpje over het maken van de gevulde speculaas. Ben je daar benieuwd naar? Dan kan je het filmpje hier bekijken!

Laat de gevulde speculaas, na het afbakken, in de oven afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de gevulde speculaas niet zal scheuren of inzakken. Haal de gevulde speculaas ook pas uit de vorm als het volledig afgekoeld is. En ja, ik weet het. Dit is moeilijk!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.