Blog

Glutenfout of andere dieetfout

Ik word wakker. Pijn in mijn vingers en pijn in mijn voeten. Ik ga rechtop zitten en kom tot de conclusie dat ademhalen ook zeer doet. Een glutenfout, bedenk ik me onmiddellijk. Ik ga toch uit bed om te kijken of het langzaamaan wegtrekt, maar helaas: de pijn blijft en wordt alleen maar heftiger. Elke spier in mijn lichaam doet pijn. Zélfs mijn kaken doen zeer. Mijn lichaam voelt alsof ik een hele zware nacht gehad heb. Ik ben kapot. Ik heb hoofdpijn. Ik heb watten in mijn hoofd waardoor ik niet meer helder na kan denken en mijn lichaam voelt alsof ik drie dagen lang keihard gesport heb. Ik kijk in de spiegel en zie dat ik enorm bleek ben. Het kan niet anders: ik heb iets verkeerds gegeten.

Een glutenfout of andere dieetfout resulteert bij mij in het eerste gezicht in bovenstaande klachten. De eerste klachten treden vaak de dag na de dieetfout op, tenzij ik een grote hoeveelheid ‘verboden voedingsmiddelen’ binnen heb gekregen. Dan hang ik enkele uren na inname boven de wc. Ik ben al een tijdje uit huis, maar mijn moeder zag het vroeger meteen als ik iets verkeerds gegeten had. Volgens haar ben ik dan enorm bleek en staan mijn ogen heel anders dan normaal. Een tijdje geleden plaatste ik een blog waarin ik mijn verhaal over de zoektocht naar de reden achter mijn gezondheidsklachten omschreef. Deze post is hier te vinden. Helaas lig ik, as we speak, ziek op de bank. Ik heb namelijk iets gegeten waar iets in zat dat ik niet mocht hebben. Waren het de slavinken bij het avondeten? Of was het kruisbesmetting in de keuken doordat het aanrecht niet goed was schoon gemaakt? Ik heb geen idee en heb me er inmiddels bij neergelegd dat ik niet altijd weet waar een dieetfout exact vandaan komt. Inmiddels zijn we twee dagen na de dieetfout en ben ik weer iets energieker dan dat ik eerder was. Tijd om hier eens blogpost aan te wijden, want ik weet zéker dat veel van jullie dit herkennen.

En het is zó frustrerend. Zo frustrerend dat je je dagenlang ziek voelt omdat er iets fout is gegaan met eten. Op dagen dat ik me ziek voel door een glutenfout ben ik altijd zo emotioneel. Niet zo zeer omdat ik heel verdrietig ben, maar omdat het mijn uiting van de frustratie en wanhoop is. Daarnaast lijkt het erop alsof het ook een reactie van mijn lichaam is op een fout.  Gelukkig komt het niet vaak voor, maar als het gebeurt word je toch weer mooi met je neus op de feiten gedrukt. Gelukkig zakken bij mij de eerste klachten na één dag langzaamaan weg. De ernstige vermoeidheid houdt nog wel een paar dagen aan en de week na een dieetfout merk ik ook dat mijn darmen nog niet 100% in orde zijn. 

Tegelijkertijd besef ik me op dit soort dagen dat er tijden zijn geweest waarin ik mij altijd zo voelde. Waarbij het elke dag leek alsof ik watten in mijn hoofd had en niet helder meer na kon denken. De vraag of ik ‘s avonds andijvie of spaghetti wilde eten was bijvoorbeeld al te moeilijk. Het was geen desinteresse, maar mijn hoofd wíl gewoon niét werken. Het voelt gewoon alsof alles als water in een spons opgezogen wordt.

Dieetfout glutenfout 2

Helaas zit er op dit soort momenten niks anders op dan uitzieken. Dat houdt voor mij in dat ik zoveel mogelijk slaap en rust neem. Na een dieetfout kan ik de eerste dag bijna alleen maar slapen. Ik heb inmiddels geleerd dat het geen zin heeft om tegen de vermoeidheid te vechten. Als ik dat doe word ik de week daarna keihard terug gepakt: ik blijf extreem vermoeid waardoor functioneren heel erg lastig is. En yup, dit is natuurlijk niet altijd makkelijk. I
k vind het nog steeds -na al die jaren- moeilijk om me hieraan toe te geven terwijl ik heel erg goed weet wat de consequenties zijn als ik het niet doe. Gelukkig word ik op dit soort momenten altijd vergezeld door mijn kat Milo!

Ik blijf het een bizar idee vinden dat een lichaam zo heftig kan reageren op kleine hoeveelheden voedsel. Wat voor klachten krijg jij als je een glutenfout of andere dieetfout hebt opgelopen?
 

 

Reacties

 1. Met name jeuk en eczeem op korte termijn. Maar als ik langer verkeerd eet: buikpijn,hartkloppingen vermoeidheid…
  Ik hoop dat je snel herstelt!

   1. Ik krijg binnen een uur na het eten van gluten(fout) buikpijn vergelijkbaar met weeën. Ik moet dan naar het toilet maar vaak val ik al flauw voor ik het toilet bereikt heb. Als ik eenmaal alles kwijt ben gaat het wel weer en is de pijn weg.

 2. Ik herken je verhaal zo . En het feit als het gebeurd je weet dat je er een paar dagen zoet mee bent. Maar niet in de positieve zin van het woord. Je gaat echt een diep dal in. En er zijn maar weinig mensen die het kunnen begrijpen waarom je je zo voelt. Achteraf sla je je voor je kop en denk stom dat had ik moeten weten om niet te eten. Het is niet makkelijk maar je leert er mee leven.

  1. Bedankt voor je reactie. Het is en blijft inderdaad moeilijk en zeker als je niet 100% zeker weet waar het vandaan komt. Gelukkig ben ik in de luxe positie dat mijn omgeving wel begrijpt wat er gaande is, maar ik kan me voorstellen dat het nog vervelender wordt als dat niet zo is. Gelukkig gaat het het merendeel van de tijd gewoon goed!

 3. ‘S nachts hevig transpireren hartkloppingen watten in mijn hoofd spierpijn maar vooral moe moe moe. En als het echt fout loopt buikkrampen. Ik voel me dan ook precies zo dik als een olifant.
  Veel water drinken, rusten, ….
  Toegeven aan je lichaam is het beste medicijn.

 4. Bij een glutenfout ben ik twee dagen niet lekker. Een hele opgezette buik, misselijk en voel me ziek.
  Na twee dagen kan ik wel weer functioneren maar ben nog wel een aantal dagen vermoeid.
  In 2019 bij de barbecue op het werk was van tevoren gezegd dat ik een bepaald plekje op de barbecue had. Dit plekje werd steeds kleiner en daardoor kruisbesmetting. Toen ben ik 4 dagen ziek geweest.
  Ik ben ook altijd heel huiverig met uit eten gaan. Maak het liever thuis zelf klaar, weet je tenminste wat je erin doet.

  1. Klinkt heel herkenbaar! Ik maak liever ook mijn eigen eten dan dat een ander dat voor me doet. En uiteten gaan vind ik eigenlijk ook maar lastig en eng… Terwijl ik dat tegelijkertijd ook heel erg zonde vind, want er zijn best wel plekken waar het wél goed gaat.

 5. Ik vergelijk mijn reactie op gluten altijd met een voedselvergiftiging, gevolgd door een flinke griep.
  Een uur na de inname van gluten begint het: Waterdunne diarree en tegelijkertijd over geven. Een uur lang, totdat ik me van binnen helemaal leeg geknepen voel.
  Vervolgens ben ik doodmoe, kan ik alleen nog maar slapen. De dagen er op voelen als een flinke griep: Naar, spierpijn, weeig gevoel, totaal geen energie. Na een paar dagen kan ik weer uit bed komen, maar nog minstens een week heb ik last van duizeligheid en brainfog.

  Jij veel beterschap, zorg goed voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.