Zoet

Glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes

Ik denk dat iedereen wel zandkoekjes kent dat bijna iedereen vroeger wel zandkoekjes gebakken heeft. Het is namelijk het ideale koekje om te bakken! Eenvoudig en je kan het daarna ook nog eens leuk versieren. Een recept voor glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes was mij echter nog steeds niet gelukt. Ik heb al zoveel pogingen gedaan, maar welke keer waren ze of te bros of liepen ze uit in de oven tijdens het bakken waardoor ik één grote koek kreeg. Maar lieve mensen. Het is gelukt! Ik heb éindelijk een goed recept voor glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes. Deze zandkoekjes zijn volledig melkvrij én eivrij en daarmee ook volledig plantaardig en veganisatisch!

En dit recept opent meteen meer deuren. Want hopelijk kan ik nu meer koekjesrecepten ontwikkelen en op Het Baklab plaatsen. Allemaal glutenvrij, lactosevrij, volledig melkvrij én eivrij natuurlijk! Daarnaast wil ik al een hele tijd koekjes bakken met het vierjarige nichtje van Michiel. Tot nu toe durfde ik dit elke keer niet aan, maar nu kan ik dat eindelijk eens gaan doen!

 
 

Ingrediënten glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes
Voor ongeveer dertig koekjes

Voor het glutenvrije en lactosevrije deeg

 • 100 gram plantaardige boter
 • 210 gram glutenvrije bloem + extra om het werkblad te bestuiven (ik gebruikte de glutenvrije bloem van Doves Farm)
 • 60 gram appelmoes zonder suiker
 • 110 gram kristalsuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • Eventueel zakje vanillesuiker

Verder nodig

 • Uitsteekvormpjes
 • Bakplaat
 • Deegroller
 • Bakpapier

Bereiding glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes
Begin met het maken van het deeg. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Je kan ervoor kiezen om het deeg met de hand te kneken of om een mixer te gebruiken met deeghaken. Ik koos voor het eerste omdat ik dat het makkelijkste en snelste vind.

Leg de deegbal vervolgens voor minstens 45 minuten in de koelkast om te rusten. Doe dit ook echt, want anders heb je kans dat de koekjes mislukken. Verwarm de oven voor op 180°C op boven- en onderwarmte. Haal daarna het deeg uit de koelkast en kneed dit door. Bestuif het werkblad met wat glutenvrij bloem en leeg de deegbal hierop. Bestuif de deegroller ook met wat glutenvrij bloem, zodat het rollen makkelijker gaat. Rol het deeg tot een plak van ongeveer 4 mm dik. Steek vervolgens met de uitsteekvormpjes de koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de koekjes vervolgens af voor 16 minuten.

Een tip: gaat het uitrollen moeizaam omdat het deeg zachter geworden is plakt, leg het deeg dan weer even terug in de koelkast of gebruik wat extra glutenvrije bloem. Bestuif je deegroller ook met glutenvrije bloem, want daardoor is het écht veel makkelijker om het deeg uit te rollen!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Reacties

  1. Sorry voor de late reactie, maar ik ben enorm druk geweest. Ik zou het deeg uitrollen met wat glutenvrije bloem en eventueel je uitstekers/deegroller ook even door de glutenvrije bloem heen halen.

 1. Waarom appelmoes zonder suiker en dan weer wel kristalsuiker. Kan niet 1 van de 2 weggelaten worden? Waar is appelmoes goed voor? Voor smaak of voor ???

  1. Ik gebruik appelmoes als eivervanger. Je kan natuurlijk ook de suiker weglaten/verminderen en appelmoes met suiker gebruiken. Ik heb gewoon altijd appelmoes zonder suiker in huis, vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.