Zoet

Glutenvrije paasstol met amandelspijs maken

Paasstol is denk ik wel één van de meest gegeten lekkernijen tijdens het paasontbijt. Ik houd ervan!  Ik herinner me nog van vroeger dat er altijd een grote paaststol op tafel kwam tijdens het paasontbijt. ‘s Middags bij de lunch kwam het weer op tafel. Wat een feestje! Sinds ik onder andere glutenvrij moet eten heb ik geen paasstol meer gegeten. Het leek mij ingwikkeld om te maken en daarnaast lukt het mij nog steeds niet om lekker brood te bakken. Sinds kort zijn er echter allerlei verschillende glutenvrije en lactosevrije kant en klare bakmixen bij Holland & Barrett te koop, waaronder ”Rozijnenbrood mix”. Ik wilde toch eens proberen of het met deze mix wél mogelijk was om een lekkere paasstol te maken. En wat ben ik blij! Het is gelukt en super lekker. Deze Pasen komt er voor het eerst in zo’n acht jaar dus eindelijk een glutenvrije, lactosevrije én eivrije paasstol op tafel! En als er dan toch over is, kan ik er maar beter lekker mee lunchen ook!

Ingrediënten glutenvrije paasstol

 • Rozijnenbrood mix van Holland & Barrett (klik hier voor de link)
 • 250 gram rozijnen
 • Rasp van een halve citroenschil
 • 7 gram gedroogde gist 
 • 250 milliliter lauwwarme kokosmelk
 • 50 gram vloeibare plantaardige margarine 
 •  60 gram appelmoes 
 • Amandelspijs (kant en klaar of klik hier voor de link naar lekkere zelfgemaakte amandelspijs)

Verder nodig

 • Mixer met deeghaken
 • Bakplaat bekleed met bakpapier
 • Poedersuiker ter garnering

Bereiding glutenvrije paasstol

Als je zelf amandelspijs wil maken voor de glutenvrije paaststol dan begin je daarmee. Het is namelijk het lekkerste als de amandelspijs even kan rusten, zodat alle smaken goed in de amandelspijs kunnen trekken. Klik hier voor het recept om zelf amandelspijs te maken.

Leg vervolgens de rozijnen in lauwwarm water om deze te wellen. Laat de rozijnen voor ongeveer 15 minuten wellen. Verwarm de oven vervolgens voor op 50 °C. Voeg vervolgens alle ingrediënten, behalve de amandelspijs, toe aan een kom. Mix het geheel met een mixer met deeghaken tot een glad deeg. Het deeg blijft wat plakkerig en wordt geen deegbal. Indien je geen mixer met deeghaken hebt, kan je alles ook gewoon met je handen kneden.

Als het geheel goed gemixt is leg je vervolgens ongeveer de helft van het deeg op een met bakpapier bekleden bakplaat neer. Leg op dit deeg de amandelspijs neer. Als het goed is is het amandelspijs te kneden in een soort rol, waardoor je dit er makkelijk op kan leggen. Indien dit niet het geval is kan je ook ”hoopjes” amandelspijs op het deeg leggen.

Als je het amandelspijs verdeeld hebt over het deeg, leg je de andere helft van het deeg hier bovenop. Zorg ervoor dat de zijkanten goed in elkaar overgaan. Dit kan je met je handen nog een beetje kneden. Als het niet goed in elkaar overgaat en er openingen zijn, kan het zijn dat het amandelspijs hier tijdens het bakken door naar buiten komt. En dan spreek ik uit ervaring!

Laat de paasstol vervolgens voor 45 minuten rijzen in de voorverwarmde oven. Na 45 minuten haal je de paasstol uit de oven, verwarm je de oven voor op 190°C en bak je de paasstol voor 40 minuten af in het midden van de oven. Ik heb een hete lucht oven gebruikt, dus als je een gewone oven gebruikt kan je de temperatuur instellen op 200 °C.

Laat als laatste de paasstol volledig afkoelen. Als deze volledig afgekoeld is kan je er poedersuiker over strooien ter decoratie.

Eetsmakelijk en fijne Pasen!

Ik hoop dat je net zoals ik deze paasstol écht super lekker vindt en dat je enthousiast bent om meer dingen te gaan bakken! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.