Zoet

Glutenvrije tompouce

Een tompouce is bekend Nederlands gebak en bestaat voornamelijk uit bladerdeeg en banketbakkersroom. Omdat ik al een hele tijd glutenvrije, lactosevrije én eivrije tompoucen wilde maken, ging ik aan de slag met het maken van lactosevrije en eivrije banketbakkersroom. En dat is gelukt! Je vindt het recept hier!

Als de banketbakkersroom gemaakt is, zijn de tompoucen ook makkelijk te maken! En ok, ik geef toe, het is wat geknoei in de keuken maar uiteindelijk zal je met dit recept zelf overheerlijke glutenvrije,melkvrije en eivrije tompoucen op tafel toveren. Geschikt voor mensen die ook lactosevrij en eivrij moeten eten, net zoals ik! Let er wel op dat je de banketbakkersroom van te voren moet maken. Het liefste een dag van te voren!

Nog een leuk weetje, want weet je waarom er tompoucen met Koningsdag gegeten worden? Dat is omdat bij de geboorte van iemand uit het Koningshuis er tompoucen gegeten worden in plaats van beschuit met muisjes. Vandaar dat tompoucen een bekkende lekkernij is met Koningsdag!

 

Ingrediënten glutenvrije tompouce
Voor 6 stuks

Voor het bladerdeeg

 • Schär bladerdeeg

Voor de banketbakkersroom (klik hier voor het uitgewerkte recept!)

 • Dr. Oetker kookpudding vanille (neem echt de kookpudding, want deze is melkvrij. De kloppudding is dat niet)
 • 250 ml plantaardige melk (ik gebruikte plantaardige kokosmelk van Alpro)
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 250 ml Alpro Plantaardige variatie om op te kloppen
 • 2 zakjes Klopfix
 • 2 blaadjes gelatine

Voor het glazuur

 • 100 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel water
 • Sap van frambozen/aardbeien/mango (afhankelijk van de kleur die je wilt maken)
  OF
 • Pakje glazuur van Dr. Oetker 

Optioneel

 • Plantaardige slagroom

Verder nodig

 • Spuitzak of boterhamzakje

Bereiding glutenvrije tompouce

Begin met het maken van de melkvrije en eivrije banketbakkersroom. Klik hier voor het recept. Maak de banketbakkersroom het liefste een dag van te voren, zodat deze echt goed stijf is.

Als de banketbakkersroom gemaakt is, kan je beginnen met het bladerdeeg. Zorg ervoor dat de rol bladerdeeg ontdooid is, zodat het goed te bewerken is. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd het bladerdeeg vervolgens in reepjes van 10×4 cm. Prik er vervolgens heel veel gaatjes in met een vork. Dit voorkomt dat het bladerdeeg op gaat bollen tijdens het bakken. Bak de bladerdeeg reepjes vervolgens in 12 minuten af.

Als de bladerdeeg stukjes afgekoeld zijn kan je verder met de volgende stap. Voorzie de helft van de bladerdeeg stukjes van glazuur. Het beste kan je dit aanbrengen met een lepel. Volg de aanwijzingen van het Dr Oetker pakje glazuur op, of maak glazuur door poedersuiker met water te mengen. Je kunt een kleur aan het glazuur geven door kleurstof te gebruiken, of door bijvoorbeeld sap van diepvries aardbeien/frambozen/mango toe te voegen. Dit sap maak je door in een vergiet het fruit klein te maken en het sap op te vangen. Laat het glazuur een half uur drogen.

Daarna kan je beginnen met het in elkaar zetten van de tompouce. Spuit met een spuitzak of een boterhamzakje waar je het hoekje uitknipt (zodat er een spuitzak ontstaat), een laag banketbakkersroom op het bladerdeeg. Als je de banketbakkersroom in een vlakke schaal hebt laten opstijven kan je ook gewoon stukjes eruit snijden. Leg hier vervolgens een tweede stuk geglazuurde bladerdeeg op, zodat er een tompouce ontstaat.

Om de tompouce af te maken, kan je nog plantaardige slagroom op de bovenkant spuiten. Doe dit wel vlak voor het opdienen, want anders wordt de plantaardige slagroom vloeibaar.

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Of deze glutenvrije tompoucen geprobeerd te maken? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.