Een hele tijd geleden maakte ik deze overheerlijke quiche met prei en spekjes. Deze quiche doet het altijd ontzettend goed, zelfs bij mensen zonder ei allergie. Ik kan me namelijk best voorstellen dat een quiche zonder ei voor veel mensen geen quiche is. Regelmatig staat hier deze quiche op tafel. Van de week besloot ik een andere variant te maken en deze keer met kant en klaar glutenvrij bladerdeeg. Het glutenvrije bladerdeeg van Schär is namelijk ook lactosevrij én eivrij! Super handig, want daardoor is deze quiche in een handomdraai gemaakt. Ideaal om dus te maken na een drukke dag werken. Met onderstaand recept tover jij snel een overheerlijke glutenvrije, lactosevrije én eivrije groentequiche op tafel! En heb je nog andere restjes groente over? Dan kan je deze gewoon bij deze quiche toevoegen! Een quiche is namelijk een heerlijke maaltijd om als je restjes groente in te verwerken.
Ingrediënten groentequiche
- Glutenvrij bladerdeeg van Schär
- 10 cherry tomaten
- Een prei
- Broccoli
- 300 ml water
- Een half groente bouillonblokje (let erop dat deze glutenvrij zijn en geen melk of ei bevatten!)
- 80 gram kikkererwtenmeel
- Één zakje gist
- 100 gram plantaardige kaasrasp (ik gebruikte de kaas van de AH)
- Maizena
- Peper
- Zout
- Optioneel provencaalse kruiden
Verder nodig
- Een ovenschaal of een springvorm met een diameter van 26 cm
- Boter, om in te vetten
Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.
Bereiding qroentequiche
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 °C. Snijd de prei, broccoli en cherry tomaten in stukjes. Bak dit in de pan met plantaardige boter.
Vet de te gebruiken bakvorm in met wat boter. Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verstuif vervolgens wat maizena over de bodem zodat de quiche niet te vochtig wordt.
Ga vervolgens verder met de vulling van je quiche. Kook 300 ml water en maak de groentebouillon door een half groente bouillonblokje op te lossen. Voeg vervolgens 80 gram kikkererwtenmeel toe en één zakje gist. Klop alles op dat een beslag zonder klontjes. Voeg wat peper en zout toe en naar wens nog eventuele kruiden. Provencaalse kruiden zijn bijvoorbeeld heel lekker hierbij.
Verdeel alle groente op het bladerdeeg in de bakvorm en verdeel het mengsel van de bouillon en de kikkerwtenmeel erover. Zet de bakvorm in de oven en bak de qroentequiche in 55 minuten goudbruin.
Haal de quiche uit de oven en kijk of deze gaar is met een satéprikker. Indien de satéprikker er nat uitkomt zet je de quiche nog even in de oven. Is je satéprikker droog? Dan is je quiche klaar!
Eet smakelijk!
Wist je dat je als je bladerdeeg ook heel goed in kan vriezen? Ik maak vaak een grotere hoeveelheid bladerdeeg zodat ik een deel in kan vriezen. Daarnaast kan je deze quiche ook heel makkelijk invriezen!
Tot slot
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.