Hartige taart: ik hou ervan! Het is echt iets wat ik in allemaal verschillende variaties wel elke dag kan eten. Ik vind dat zó ontzettend lekker. Inmiddels eet ik alweer bijna tien jaar glutenvrij, volledig melkvrij en eivrij en ik dacht echt dat quiche of hartige taart verleden tijd zou zijn omdat je dat natuurlijk met ei maakt. Maar wist je dat je ook echt heel makkelijk eivrije quiche kan maken? Met een combinatie van bouillon en kikkererwten tover jij binnen no time deze heerlijke hartige taart op tafel. Al super veel mensen in mijn omgeving hebben deze hartige taart gegeten en écht iedereen vindt ‘m lekker. Mis je dus quiche of hartige taart? Maak dan snel dit recept! Je kan ook echt super makkelijk variëren met ingrediënten. Zo maakte ik een hele tijd geleden bijvoorbeeld deze groentequiche.
Ingrediënten hartige taart met courgette en aubergine
- Glutenvrije bladerdeeg van Schär
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 175 gram (vegetarisch) gehakt
- 75 gram violife greek white block
- 300 ml water
- Een half groente bouillonblokje (let erop dat deze glutenvrij zijn en geen melk of ei bevatten!)
- 80 gram kikkererwtenmeel
- Één zakje gist
- 100 gram plantaardige kaasrasp (ik gebruikte de kaas van de AH)
- Maizena
- Peper
- Zout
- Optioneel: gedroogde tijm en basilicum
Verder nodig
- Een ovenschaal of een springvorm met een diameter van 26 cm
- Boter, om in te vetten
Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.
Bereiding hartige taart met courgette en aubergine
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 °C. Snijd de courgette en aubergine in stukjes. Bak het (vegetarische) gehakt met plantaardige boter en voeg na een paar minuten de courgette en aubergine toe. Bak dit geheel voor ongeveer 15 minuten op een middelmatig vuur.
Vet de te gebruiken bakvorm in met wat boter. Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verstuif vervolgens wat maizena over de bodem zodat de quiche niet te vochtig wordt.
Ga vervolgens verder met de vulling van je quiche. Kook 300 ml water en maak de groentebouillon door een half groente bouillonblokje op te lossen. Voeg vervolgens 80 gram kikkererwtenmeel toe en één zakje gist. Klop alles op dat een beslag zonder klontjes. Voeg wat peper en zout toe en naar wens nog eventuele kruiden. Provencaalse kruiden zijn bijvoorbeeld heel lekker hierbij.
Verdeel alle groente op het bladerdeeg in de bakvorm en verdeel het mengsel van de bouillon en de kikkerwtenmeel erover. Strooi de vegan Violife kaas boven op de quiche zodat je een mooi wit laagje op de quiche krijgt. Optioneel kan je nog wat gedroogde tijm en basilicum over de quiche heen strooien. Zet de bakvorm in de oven en bak de qroentequiche in 55 minuten goudbruin.
Haal de quiche uit de oven en kijk of deze gaar is met een satéprikker. Indien de satéprikker er nat uitkomt zet je de quiche nog even in de oven. Is je satéprikker droog? Dan is je quiche klaar!
Eet smakelijk!
Wist je dat je als je bladerdeeg ook heel goed in kan vriezen? Ik maak vaak een grotere hoeveelheid bladerdeeg zodat ik een deel in kan vriezen. Daarnaast kan je deze quiche ook heel makkelijk invriezen!
Tot slot
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.
Wat doe je met de violife? Staat wel bij de ingrediënten, maar wordt in de beschrijving niet genoemd.
Hoi Wieke,
Er staat aan het einde, als alle ingrediënten in de bakvorm zitten, dat de vegan kaas erover gestrooid kan worden. Dat is de Violife kaas. Ik snap dat dat niet duidelijk is, dus ik heb het nu aangepast. Bedankt voor de feedback! Ik hoop dat je het recept lekker vindt als je het gaat maken!
Nog een fijn weekend.
Liefs,
Jessica