Blog

Kan je zoenen als je glutenvrij moet eten?

Zoenen
Stel je voor, je bent ontzettend verliefd op die ene persoon. Je staat in de kroeg, zit op de bank met een romantische film aan of je neemt afscheid na een heerlijk glutenvrij etentje. Je wil zoenen. Maar het gaat niet. Degene met wie je wil zoenen heeft namelijk gluten op. Helaas is dit iets waar iemand met een glutenintolerantie (of andere allergie) regelmatig mee geconfronteerd wordt. En ja, dat kan ontzettend vervelend zijn en voor enorm ongemakkelijke situaties zorgen.

Helaas kan je, als je gevoelig bent, ontzettend ziek worden van gluten die tijdens het zoenen overgedragen worden. Tijdens het zoenen kunnen de gluten via het speeksel overgegeven worden. Dit betekent dus dat als jouw zoenpartner net een lekkere pizza of een biertje op heeft, dat je niet kan zoenen.

Maar wat dan? Het is geen optie om het toch maar gewoon te doen, want je weet dat je ziek wordt. Iemand die net gluten heeft gegeten zal dus eerst zijn tanden moeten poetsen of zijn mond moeten spoelen. Dat klinkt totaal niet sexy. En eigenlijk is dat ook zo, want een heel sexy moment wordt ineens een heel erg niet-sexy moment veranderd.

Communiceren is hierin dus heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat degene met wie je date weet van je situatie. Leg degene ook heel duidelijk uit wat dat inhoudt. Zo ben je dat ongemakkelijke moment hopelijk voor. Wil je in een dronken bui zoenen in een kroeg tijdens een jongerenvakantie? Dat kan gewoon simpelweg niet. Niet zonder ziek te worden. 

Maak het bespreekbaar!

Zoals ik hier boven al vertelde is communiceren belangrijk. En dat kan lastig zijn, zeker als je jong en al onzeker bent. Toch is het écht niks om je voor te schamen. Wees er open over en je zal zien dat je respect krijgt van mensen. Niemand wil dat je ziek wordt, buikpijn krijgt en misschien wel moet overgeven. Zodra iemand weet waar hij of zij aan toe is, kan hij of zij daar rekening mee houden. En dat is ontzettend fijn!

Hoe heb ik dit aangepakt?

Tijdens mijn examenreis na mijn HAVO examen kon ik dus niet los gaan in de discotheek zoals ik hier boven al schetste. Dat moet een geruststellende gedachten voor mijn ouders zijn… Maar voor mij was het toch wel een beetje confronterend. Niet dat ik iedereen die ik tegen kwam wilde zoenen, maar ja, als je 18 bent en uit gaat dan kunnen dat soort dingen gewoon gebeuren.

Inmiddels heb ik alweer een tijd een relatie met mijn vriend. Bij hem ben ik vanaf het eerste moment eerlijk en duidelijk geweest. Hij weet dat hij zijn tanden moet poetsen of zijn mond moet spoelen als we willen zoenen. Dat betekent eigenlijk dat wij niet spontaan zoenen. Het komt weleens voor dat ik hem een zoen op zijn mond wil geven terwijl hij (zonder dat ik het weet) net gegeten heeft. Gelukkig weet hij er inmiddels zo goed mee om te gaan dat hij inmiddels zijn hoofd weg draait zodat het kusje op zijn wang belandt. Ontzettend fijn! Mis ik het spontaan kunnen zoenen? Ja, zeker wel. Maar het is helaas niet anders. Ik zit er namelijk ook niet op te wachten om ziek te worden.

Mijn advies

Wees dus eerlijk tegen degene met wie je (misschien) gaat zoenen. Vind je het heel ongemakkelijk? Probeer ter spraken te brengen dat je heel erg gevoelig bent voor kruisbesmetting. Dat je bijvoorbeeld niet van hetzelfde bord kan eten, dat het bestek goed schoon moet zijn en de snijplank bijvoorbeeld goed afgewassen moet worden. Misschien is het dan iets makkelijker om uiteindelijk, of later, te vertellen dat zoenen ook in dit rijtje hoort.

Het is logisch als je hier onzeker van wordt en het heel ongemakkelijk vindt. Dat heb ik ook regelmatig meegemaakt. Maar ik heb nóóit negatieve of vervelende reacties gehad. Het is écht niks om je voor te schamen. Echt niet!

Ben je benieuwd wat er met mij zou gebeuren als ik wel zou zienen met iemand die net een pizza gegeten heeft? Lees hier wat voor klachten ik krijg. Wat zijn jouw ervaringen? Hoe los jij dit op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.