Zoet

Kaneel kardemom koekjes

Vroeger was ik echt een koekiemonster. Je kon mij zo ongeveer wakker maken voor koekjes. Het is mij een hele tijd niet gelukt om lekkere koekjes te bakken, want elke keer vielen ze al uit elkaar als ik ze op wilde pakken. Inmiddels heb ik wat basisrecepten onder de knie gekregen die lukken én lekker zijn. Tegenwoordig experimenteer ik dus weer met koekjes en dat resulteerde in deze kaneel kardemom koekjes. De combinatie van de twee verschillende specerijen, de kaneel en de kardemom, combineren heel erg goed met elkaar. Daarnaast zijn de koekjes heel makkelijk te maken! Het enige nadeel is dat je een tijdje moet wachten om het deeg te laten rusten. En ja, doe dit ook echt, want dat komt de structuur van je koekjes heel erg ten goede!




Eerder schreef ik al glutenvrije baktips om je baksels te verbeteren. In dit bericht staan ook een aantal tips die bruikbaar zijn voor het maken van deze koekjes! Onder andere voor het uitrollen van het deeg en het bakken van de perfecte koekjes.

Ingrediënten kaneel kardemom koekjes
Voor 10 grote koekjes

  • 120 gram plantaardige boter
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • een zakje vanillesuiker
  • 265 glutenvrije meelmix (ik gebruikte AH Vrij van gluten glutenvrije meelmix)
  • 4 theelepels kaneel
  • 3 theelepels kardemom
  • Een snufje zout
  • Eventueel extra suiker om over de koekjes heen te strooien

Verder nodig

  • Deegroller
  • Koekjes uitsteekvorm

Bereiding
Het maken van deze koekjes is heel eenvoudig. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een geheel. Het deeg blijft ietwat plakkerig. Vind je het nog te plakkerig? Doe dan nog wat extra glutenvrije meelmix door het deeg heen.

Nu komt het moeilijkste… wikkel je deeg in folie en leg in de koelkast. Hoe langer het deeg in de koelkast blijft liggen, des te beter en lekkerder je koekjes worden. Ik heb dit deeg in de avond gemaakt, overnacht in de koelkast gelegd en de volgende ochtend gebakken. Heb je hier geen tijd of geduld voor? Leg je deeg dan voor minstens twee uur in de koelkast.

Verwarm vervolgens de oven voor op 190°C.  Rol met de deegroller het deeg uit en steek de koekjes uit met een koekjes uitsteekvorm. Gebruik eventueel bakpapier voor onder de deegroller of gebruik wat extra glutenvrij meel zodat het uitrollen van het deeg makkelijker is. Ook is het misschien lastig om de uitgestoken koekjes op de bakplaat te krijgen. Ik gebruik hier vaak een taartschep voor. Houd er rekening mee dat de koekjes uitlopen, dus leg ze niet te dicht tegen elkaar aan. Ik heb zes koekjes per bakplaat aangehouden.

Liggen de koekjes op je bakplaat? Bedenk dan of je nog extra suiker op het koekje wil. Ik vind dit altijd erg lekker en heb dit dan ook gedaan. Maak de koekjes wat nat met water (een klein beetje, niet veel!) en strooi er suiker overheen. Vind je dat er genoeg suiker in de koekjes zit dan kan je deze stap overslaan. 

Schuif vervolgens de koekjes in de oven en bak ze voor ongeveer 20 minuten. De koekjes zijn zacht als je ze uit de oven haalt, maar garen nog na als ze uit de oven zijn. Laat de koekjes dan ook even op de bakplaat liggen voordat je ze eraf haalt, want anders gaan ze kapot. Deze keer was ik ook weer te enthousiast waardoor ik er weer een aantal gebroken koekjes bij had zitten!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

    1. Beste Rozalie,

      Ik heb zelf ook een gluten, melk en ei intolerantie dus alle recepten op deze site zijn zonder gluten, melk en ei.

      Veel plezier met het maken en hopelijk vindt je kleinzoon de koekjes lekker!

      Groetjes,
      Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.