Hartig, Kerst

Kleine kerstboom pizza’s

Nu sinterklaas weer uit het land is is het tijd om te denken aan kerst. De huiskamers worden weer langzaam versierd met allerlei verschillende soorten kerstversieringen en het wordt nu ook tijd om na te denken over eten met kerst. Ga je voor een uitgebreid gangen diner, verschillende hapjes of misschien toch maar gourmetten? Ik maakte deze super simpele en lekkere kleine kerstboom pizza’s. De kleine pizza’s zijn niet alleen eenvoudig te maken, maar ook nog eens heel leuk om te maken. Ik werd tijdens het uitsteken van de kerstboompjes helemaal vrolijk. En ziet het er niet feestelijk uit?

Als topping koos ik voor tomatensaus en wat ham, want dat is naar mijn mening en makkelijke en lekkere keuze die iedereen wel lekker vindt. Maar je kan de pizza’s natuurlijk beleggen zoals je het zelf wilt, zodat het (eventueel) ook geschikt voor vega’s is!
Ingrediënten kleine kerstboom pizza’s
Voor ongeveer 22 kleine kerstboom pizza’s

Voor het deeg

Voor de saus/topping

Overige benodigdheden

  • Deegroller
  • Kerstboom koekjes uitsteker vorm

Bereiding kleine kerstboom pizza’s
Begin met het maken van het deeg. Verwarm de sojamelk of plantaardige melk even in de magnetron totdat het lauwwarm is. Meng de droge gist en het glutenvrije zelfrijzend bakmeel met elkaar en voeg de lauwwarme sojamelk of plantaardige melk toe. Voeg vervolgens een scheutje olijfolie en een snufje zout in en kneed het geheel tot een deegbal.

Rol het deeg heel dun uit met een deegroller. Steek vervolgens met de koekjesuitsteker kerstboompjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat neer.

Het is de bedoeling dat het deeg nu gaat rijzen. Je kan dit doen door het afgedekt op het aanrecht te laten staan, maar mijn ervaring is dat het glutenvrije deeg dan alsnog erg droog wordt. Ik laat het deeg rijzen door de oven voor te verwarmen op 50 ºC. Op het moment dat de oven warm is zet ik deze uit en doe ik voor een half uur de bakplaat met de kerstboompjes in de oven. Ik leg altijd een natte theedoek over het deeg heen zodat het deeg niet uitdroogt. Ik ben erachter gekomen dat ik op deze manier het luchtigste deeg krijg. Je kan het dus op deze manier doen, maar je kan het deeg ook bij de warme kachel zetten bijvoorbeeld.

Ondertussen kan je doorgaan met de saus maken. Verwarm de tomatensaus met wat knoflook, peper en zout. Doe vervolgens wat van de tomatensaus op de pizza’s als deze gerezen zijn. Vervolgens kan je de topping naar keuze erop doen. Ik heb naast ham ook edelgistvlokken op de pizza’s gedaan. Edelgistvlokken hebben een hartige smaak en ik vind het lekker om dit in plaats van kaas te gebruiken.

Verwarm de oven op 230 ºC en bak de kerstboompjes in 9 minuten af. De kleine kerstboompizza’s zijn nu klaar! Zijn ze niet énorm schattig? Eet smakelijk!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De kerstfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom! 

Reacties

  1. Kan je met dit recept ook volwaardige pizza’s mee maken? Zo ja, wat voor verschil merk je met een “normale” pizzabodem?
    Groetjes Geert
    Ps: ik sprong een gat in de lucht toen ik je site vond, kan tenminste alles hiervan eten. Precies dezelfde intoleranties. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.