Hartig, Pasen

Knapperig platbrood met rozemarijn

Brood eet ik sinds een jaar nog nauwelijks. Na jaren van proberen blijven de broden een teleurstelling. Ja, ik vind het lekker als het net uit de oven komt, maar nadat het een halve dag in mijn tas gezeten heeft is het brood niks meer. Tegenwoordig eet ik dus voornamelijk restjes, salades of soepen tijdens de lunch. En eigenlijk bevalt me dat wel! Toch ging ik aan de slag met wat broodmeel. Ik houd van knapperige stukjes brood en besloot wat uit te gaan proberen. Daar is dit knapperige platbrood met rozemarijn uitgekomen. Heerlijk om in de soep te dopen, maar ook heerlijk om tijdens de lunch met wat beleg te eten. Het recept is heel makkelijk te maken. Je moet alleen eventjes wachten totdat het brood knapperig uit de oven komt. Maar ach, de oven doet het werk voor je, dus je bent er zelf geen uren mee bezig!




Ingrediënten knapperig platbrood met rozemarijn
Voor ongeveer acht stukken brood

  • 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte glutenvrije zelfrijzend bakmeel van AH Vrij van Gluten)
  • 100 gram glutenvrij bruin broodmeel (ik gebruikte glutenvrij bruin broodmeel van Peak’s Free From)
  • 70 gram gebroken lijnzaad + 100 ml water
  • 3.5 gram gedroogde gist
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 theelepels hennepzaad
  • 1 theelepel chiazaad

Verder nodig

  • Bakpapier
  • Mixer 
  • Bakplaat
  • Theedoek
  • Pizzasnijder of een scherp mes 

Bereiding knapperig platbrood met rozemarijn
Verwarm de oven voor op 50 °C.  Zet de gebroken lijnzaad met wat water apart in een schaaltje. Dit wordt een wat dikkig papje dat je later door je deeg kan mixen.

Voeg vervolgens het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, het glutenvrije broodmeel en de gedroogde gist bij elkaar in een kom. Meng het met je handen tot één geheel. Voeg vervolgens 200 ml lauwwarm water toe en mix het geheel tot een plakkerig geheel. Voeg vervolgens de olijfolie, zout, rozemarijn, hennepzaad en chiazaad toe. Mix het geheel voor een paar minuten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet hier het plakkerige beslag overheen. Spreid het beslag uit over de bakplaat. Maak een theedoek nat en leg deze theedoek over de bakplaat heen. Schuif de bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven en zet de oven uit. Laat het deeg voor ongeveer een half uur rijzen. 

Na dit half uur haal je de bakplaat uit de oven en snij je met een pizzasnijder of scherp mes breeklijnen in het brood. Je kan dan straks makkelijker het brood snijden of breken. Verwarm de oven vervolgens voor op 140 °C en bak het platbrood voor 150 minuten (ja, écht 2.5 uur) af in de oven. Houd ondertussen wel het brood in de gaten, want het kan natuurlijk zijn dat in jouw oven het brood al eerder goed is.

Laat het brood vervolgens afkoelen en snij of breek het in stukken. Je plaatbrood is nu klaar en kan opgegeten worden! Eet smakelijk!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.