Sinterklaas, Zoet

Kruidnoten

Zeg je sinterklaas, dan zeg je kruidnoten! In de volksmond zijn ze ook wel bekend als pepernoten. Als ik aan sinterklaas denk denk ik eigenlijk gelijk aan het strooigoed. Ik kon daar vroeger zo blij van worden. Eerder maakte ik al deze lekkere speculaasbrokken en nu kwam ik er weer achter dat het helemaal niet zo moeilijk is om je eigen kruidnoten te maken! Belangrijk is dat je speculaaskruiden hebt en dat je het deeg lang laat rusten zodat de speculaaskruiden goed in het deeg kunnen trekken. Met dit eenvoudige recept maak je makkelijk je eigen glutenvrije, lactosevrije en eivrije kruidnoten! Voor kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) leuk om te maken én lekker om op te eten! En hoe makkelijk is het als iedereen van dezelfde kruidnoten kan eten?

Een lekkere variatie op dit recept zijn natuurlijk chocolade kruidnoten. Ik kan me daar helemaal misselijk aan eten. Maak je liever chocolade kruidnoten? Check het recept dan hier!
Ingrediënten kruidnoten
Voor een flinke hoeveelheid

Overige benodigdheden

 • Bakplaat
 • Bakpapier

Bereiding kruidnoten
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng dit tot een deegbal. Dit kan met een keukenmachine met deeghaken, maar ook gewoon lekker met je handen. Kneed het geheel goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Maak van het deeg een bal, stop dit en folie en laat het deeg voor minimaal twee uur rusten. De speculaaskruiden kunnen dan goed in het deeg trekken. 

Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het door. Leg bakpapier neer en maak kleine balletjes. Druk deze balletjes op de bakplaat een beetje plat. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de balletjes zit, want de kruidnoten rijzen een beetje.

Bak de kruidnoten in 17 minuten gaar. De kruidnoten komen er zacht uit, maar dit betekent niet dat ze niet gaar zijn. Zodra ze afkoelen worden de kruidnoten hard.

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. De sinterklaasfoto’s met je eigen baksels zijn natuurlijk ook héél erg welkom!

Reacties

 1. Hoi Jessica,
  Ik zie dat je AH glutenvrije meelmix noemt in je recept. Ik gebruikte het AH meel ook vaak als basismeel, maar helaas is het niet meer verkrijgbaar. heb jij al een goed alternatief gevonden?!

  1. Hoi Annemieke,

   Sorry voor mijn late reactie… Ik heb nogal een drukke week gehad. Helaas is het niet meer verkrijgbaar inderdaad. Ik baal er echt van, want het was goed en betaalbaar meel. Tegenwoordig gebruik ik Doves Farm Witte Bloem en ook deze vind ik fijn (en betaalbaar!). Ik hoop dat ik niet te laat ben met reageren en je heerlijk gebakken hebt!

   Een fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.