Zoet

Makkelijke oliebollen

Oliebollen horen bij Oud en Nieuw! Zo lang ik me al kan herinneren eet ik altijd oliebollen met oud en nieuw. Héérlijk. Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je glutenvrije oliebollen kan kopen, maar toch zullen veel mensen ze zelf moeten/willen maken. Een flink klusje waar je even mee bezig bent. Met dit makkelijke recept (met behulp van een bakmix) maak jij makkelijk jouw eigen oliebollen. De frituur tijd kan ik niet voor je wegnemen en ook het feit niet dat je daarna je keuken schoon moet maken. Maar ach, ik zie het maar als een eindejaarsschoonmaak!

De oliebollen worden gemaakt met een kant een klare mix van Peak’s Free From.  Let er wel op dat deze mix glutenvrije tarwezetmeel bevat! In dit recept laat ik jou zien hoe ik onder andere de ei en de melk vervang in de receptuur die op het pak staat. De eieren vervang ik door appelmoes. De melk vervang ik door plantaardige melk. Daarnaast voeg ik nog spa rood toe om extra luchtigheid in de oliebol te creëren.

Voor iedereen die oliebollen gaat maken: veel plezier en succes! Verder wil ik iedereen een ontzettend mooi, fijn en liefdevol nieuw jaar wensen. 

 

Ingrediënten makkelijke oliebollen
Voor ongeveer 12 oliebollen (afhankelijk van de grootte van de oliebollen)

Voor de oliebollen

 • 1 pak oliebollenmix Peak’s free from
 • 14 gram gist
 • 150 mL plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)
 • 75 mL spa rood
 • 100 gram appelmoes
 • 110 gram rozijnen
 • 110 gram krenten

Voor het bakken

 • 2 à 3 flessen zonneloemolie (afhankelijk van de grootte van de pan)

Verder nodig

 • Een pan met diepe bodem (dus geen steelpan of koekenpan bijvoorbeeld)
 • Een spatel
 • Een ijsschep of lepel
 • Een mixer

Bereiding makkelijke oliebollen

Begin met het wellen van de rozijnen en de krenten. Leg de rozijnen en krenten voor ongeveer een half uur in warm water. De rozijnen en krenten zullen nu het vocht opnemen. Je kan eventueel ook rum gebruiken voor rum oliebollen.

Mix vervolgens de glutenvrije oliebollenmix met twee zakjes gist. Voeg vervolgens de appelmoes toe. Verwarm de plantaardige melk tot lauwwarm in de magnetron en voeg dit toe. Voeg vervolgens ook de spa rood toe. Mix het geheel tot een beslag.

Het is nu van belang dat je het beslag voor drie kwarter laat rijzen. Zet het beslag op een warme plek met een natte theedoek eroverheen. Dit kan op de verwarming, maar bijvoorbeeld ook in een voorverwarmde oven van 50 ºC.

Na deze drie kwartier kan je de zonnebloemolie verwarmen in een pannetje. Let erop dat je het niet te heet maakt. Het is de bedoeling dat je de olie tot ongeveer 190 ºC verwarmt. Ik heb helaas (nog geen) kookthermometer, maar mocht je die wel hebben: gebruik deze vooral!

Bak de oliebollen vervolgens aan beide kanten goudbruin in de zonnebloemolie. Ik vind het het makkelijkste om het beslag met een ijsschep in de olie te scheppen. Op deze manier krijg je enigszins ronde oliebollen. 

Je kunt de oliebollen eventueel serveren met poedersuiker.

Eetsmakelijk en een hele fijne jaarwisseling!

Ik hoop dat je net zoals ik deze makkelijke oliebollen écht super lekker vindt en dat je enthousiast bent om meer dingen te gaan bakken! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.