Zoet

Mangotaart

Mango is echt hét zomerfruit waar ik ontzettend van kan genieten. Bij ons op de markt kan je in de zomer voor weinig geld een hele doos mango’s kopen. Zo ontzettend lekker! Ik heb vorig jaar zelfs jam van de mango’s gemaakt, waar ik gedurende de winter nog van heb kunnen eten. Ik wilde de mango’s dan ook graag verwerken in een taart en dat heeft geresulteerd in dit recept. Het recept is wel ietwat bewerkelijk met wachttijden ertussen, dus je kunt deze taart niet in een uurtje maken. Maar laat je daar niet door weerhouden, want deze taart is écht de moeite waard!




Ingrediënten mangotaart
Voor een springvorm met een diameter van 16 cm

Voor de cake bodem 

  • 80 gram plantaardige boter
  • 80 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte AH Vrij van gluten zelfrijzend bakmeel)
  • 30 gram suiker
  • 80 gram appelmoes
  • 1 kleine eetlepel sojayoghurt
  • 1/4 mango in stukjes gesneden
  • 1/3 theelepel bakingsoda 
  • 1 kleine eetlepel azijn

Voor de sojayoghurt laag

  • 220 ml sojayoghurt
  • 30 gram suiker
  • 2 blaadjes gelatine

Voor de mango laag

  • 3/4 mango
  • 30 gram geleisuiker (ik gebruikte van Gilse geleisuiker speciaal)
    Let op! Ik heb in dit recept van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt. Bij de geleisuiker speciaal moet je het geheel maar één minuut koken. Gebruik je de normale van Gilse geleisuiker? Kook het geheel dan vijf minuten. Gebruik je andere geleisuiker? Houd de kooktijd van de verpakking aan en niet die van dit recept.

Verder nodig

  • Een springvorm
  • Plantaardige boter om de springvorm in te vetten
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Mixer

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding mangotaart
Begin met het maken van de cake bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens de plantaardige boter, het zelfrijzend bakmeel, de suiker, appelmoes, sojayoghurt en een snufje zout in een kom en mix het tot een glad beslag. Voeg de in stukjes gesneden 1/4 mango toe aan het beslag en roer dit er met een spatel voorzichtig doorheen. Voeg vervolgens de bakingsoda en azijn toe aan het beslag. Roer dit er snel doorheen en giet het geheel over in de bakvorm. De bakingsoda en het azijn zorgen ervoor dat het beslag wat luchtiger wordt. Het is echt de bedoeling dat dit als laatste toegevoegd wordt, omdat anders de eigenschappen van de bakingsoda en azijn verloren gaan. Het beslag wordt dan wat minder luchtig en dat is niet de bedoeling! Bak de cake in de oven voor dertig minuten. Check aan het einde of het beslag gaar is: steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kan de cake uit de oven. Komt je satéprikker er vies uit? Zet de cake dan nog wat langer in de oven.

Als de cake uit de oven is kun je verder met de laag van sojayoghurt. Voeg vervolgens de suiker toe aan de sojayoghurt en roer dit er doorheen. Week vijf minuten lang twee blaadjes gelatine in koud water. Na deze vijf minuten knijp je de blaadjes gelatine uit en leg je deze in een pan. Voeg vijf eetlepels water toe aan de uitgeknepen gelatine en zet de pan op een laag vuurtje. Het is nu de bedoeling dat de gelatine oplost. Zodra de gelatine opgelost is en er dus een ietwat dik water mengsel ontstaat, voeg je de gelatine toe aan de sojayoghurt. Zorg ervoor dat je goed roert en dat de gelatine er goed doorheen zit, anders ontstaan er later klontjes. Als alles goed door elkaar geroerd is kan je het mengsel over de cake heen gieten. Het maakt hierbij niet uit of de cake nog heet is. Zet het geheel vervolgens in de koelkast voor ongeveer 1.5 uur.

Als laatste ga je aan de slag met de mangolaag. Snijd de mango in stukjes en pureer dit met een staafmixer. Doe de mangopuree in een pannetje en voeg hier 30 gram geleisuiker aan toe. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je echt geleisuiker gebruikt en geen gewone suiker. Het is de bedoeling dat de geleisuiker een beetje bindt, waardoor je een jam-achtige substantie krijgt. Dit bereik je niet met gewone suiker. Verwarm de geleisuiker en de mango totdat het begint te koken. Laat het geheel ongeveer één minuut koken. Giet dit geheel vervolgens over de taart heen. Laat het even afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om op te stijven. 

Laat de taart nu nog minstens drie uur opstijven voordat hij aangesneden kan worden. Het is belangrijk dat de middelste laag, de laag van sojayoghurt, goed opgesteven is voordat de taart aangesneden wordt. Als je eenmaal zo lang gewacht heb kan je eindelijk genieten van dit lekkere taartje. Eet smakelijk!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.