Zoet

Mokkataart

De combinatie van mokka en taart heb ik altijd heel erg lekker gevonden. Misschien hoorde mokkataart ook wel tot één van mijn favoriete taarten. Een paar jaar terug maakte ik voor het eerst een mokkataart. Deze was lekker, maar was het toch niet helemaal. Voor de verjaardag van mijn moeder besloot ik opnieuw een poging te wagen en dat resulteerde deze keer in een lekkere taart. Voor deze taart sta je even in de keuken, maar dat resulteert wel in een hele lekkere taart die lekker is voor iedereen!

Ingrediënten mokkataart
Voor een springvorm met een diameter van 26 cm

Voor de cake

Voor de mokka botercrème

 • 30 gram rijstmeel
 • 250 ml koffie (ik maakte koffie uit oploskoffie)
 • 300 gram plantaardige boter
 • 150 gram poedersuiker

Voor de nougatine

 • 125 gram witte basterd suiker
 • 50 ml water
 • 150 gram hazelnoten

Voor de chocoladelaag

 • 50 gram opklopbare soja slagroom
 • 50 gram pure chocolade

Verder nodig

 • Pannetje voor de nougatine
 • Mixer
 • Springvorm van 26 cm
 • Eventueel een keukenmachine

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding mokkataart
Begin met het maken van de cake. Verwarm de oven voor op 170°C. Voeg de plantaardige boter, appelmoes, glutenvrije zelfrijzend bakmeel, sojayoghurt, zout en bakpoeder bij elkaar in een kom en mix tot een glad beslag. Bekleed vervolgens de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Voeg de helft van het beslag toe aan de springvorm en bak de cake voor 40 minuten af in de oven. 

Als de cake klaar is haal je deze uit de oven en laat je de cake even afkoelen in de springvorm. Als de cake wat afgekoeld is kan je de cake uit de springvorm halen. Je kan nu het laatste deel van het beslag afbakken.

Ga vervolgens verder met het maken van de botercrème. Voeg de poedersuiker, koffie, plantaardige boter en de rijstmeel bij elkaar in een kom en mix tot een gladde botercrème. Het is het handigste om te mixen als de boter op kamer temperatuur is, omdat alles dan veel sneller mengt en je mixer niet vastloopt. Voeg naar smaak meer of minder geconcentreerde koffie toe. 

Vervolgens kan je de nougatine maken. Zorg ervoor dat je hier de tijd voor neemt, want het is een nauwkeurig klusje. Hak allereerst de hazelnoten in kleine stukjes. Dit kan met een mes, maar ik heb het lekker makkelijk met een keukenmachine gedaan. Verwarm de suiker en het water in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren; de suiker is gekaramelliseerd als het goudbruin is. Zorg ervoor dat je tijdens dit proces niét in de pan roert! Op het moment dat de suiker goudbruin is en er een stroperige vloeistof ontstaan is voeg je de gehakte hazelnoten aan de karamel toe. Roer het geheel goed. Laat het afkoelen en je nougatine is klaar!

Als de cake volledig afgekoeld is kan je verder met het maken van de taart. Pak één cake en smeer op de bovenkant een laag botercrème. Deze laag mag best dik zijn. Leg vervolgens je tweede cake hier bovenop. Smeer de taart af met botercrème. Dit doe je door op de bovenkant en de zijkanten botercrème te smeren. 

Vervolgens kan je de nougatine op de zijkanten van de taart doen. Doe dit als de botercrème nog wat zacht is, want dan blijft het makkelijker plakken. Ik heb de nougatine gewoon met mijn handen tegen de zijkanten aangeduwd. Het wordt een rotzooitje, maar dit leek mij de makkelijkste manier. Als je de taart mooi op wil maken, kan je poefjes mokka botercrème op de bovenkant van de taart spuiten. 

Als allerlaatst maak je de chocoladelaag. Doe de slagroom en de stukjes pure chocola in een pannetje. Verwarm dit geheel en laat het een minuut doorkoken. Laat het mengsel even vijf minuten afkoelen en giet het geheel dan op de taart.

De taart is nu klaar! Ik heb ‘m tussendoor in de koelkast bewaard vanwege de boter. De taart is ontzettend machtig, maar super lekker. Geniet ervan!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

Reacties

 1. Mmm, ziet er heerlijk uit! Wil ik echt graag proberen. Vandaag je site ontdekt; leuk! Mijn kinderen en ik kunnen ook niet tegen gluten, melk en ei. Ik maak veel zelf, maar variatie is welkom!

 2. Bedankt voor het recept. Ik heb vandaag de cake gebakken, maar deze wordt nog niet eens 1 cm hoog. Klopt dit? Het is nauwelijks gerezen. Wat kan ik hieraan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.