Hartig, Oud en Nieuw, Pasen

Quiche

Voordat ik van al mijn voedselintoleranties wist was quiche één van de dingen die ik heel erg lekker vond om te eten. Ik was altijd in de wetenschap dat quiche voor mij verleden tijd was, want hoe kan je nou een quiche of hartige taart zonder ei maken? Ik stak er dan ook niet zoveel moeite in om wel een goede quiche op tafel te krijgen. Totdat ik een keer zoveel zin in quiche kreeg dat ik dezelfde avond nog per se een quiche op tafel wilde toveren. Ik besloot op internet te zoeken naar ‘vegan quiche of hartige taart’ en kwam er al snel achter dat je bouillon met kikkererwtenmeel als vervanging van ei kon gebruiken. Nog even twijfelde of ik dit wel wilde, want ik kon me niet voorstellen dat dit ik met dit goedje een lekkere quiche op tafel kon zetten. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb, want het resultaat mocht er zijn: een overheerlijke quiche die niet eens heel moeilijk is om te maken!

In dit recept is vlees verwerkt omdat ik zelf wel vlees eet en niet vegetarisch of vegan ben. Ben je wel vegan (of vegetarisch, maar zonder vlees is dit recept vegan) dan kan je er natuurlijk voor kiezen om een vulling zonder vlees te gebruiken!

Ingrediënten quiche
Voor een springvorm met een diameter van 26 cm

Voor het bladerdeeg

  • 300 gram glutenvrije bloem
  • 160 gram plantaardige boter
  • 110 ml koud water
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 2 preien
  • 250 gram spekblokjes
  • 300 ml water
  • Een half groente bouillonblokje (let erop dat deze glutenvrij zijn en geen melk of ei bevatten!)
  • 80 gram kikkererwtenmeel
  • Één zakje gist
  • Eetlepel edelgistvlokken
  • Maizena
  • Peper
  • Zout

Verder nodig

  • Een springvorm met een diameter van 26 cm of een andere ovenschaal
  • Boter, om in te vetten

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding quiche
Begin met het maken van de bladerdeeg. Doe het glutenvrije bloem, de boter, het zout en het ijskoude water in een kom en kneed voorzichtig tot een deeg. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn en dat er geen klontjes boter overblijven. Als het deeg klaar is laat je het een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd ondertussen de preien of het eventuele andere groente. Bak de spekblokjes in een pan en voeg de preien hieraan toe. Bak het geheel kort aan. 

Vet de te gebruiken bakvorm in met wat boter. Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verstuif vervolgens wat maizena over de bodem zodat de quiche niet te vochtig wordt.

Ga vervolgens verder met de vulling van je quiche. Kook 300 ml water en maak de groentebouillon door een half groente bouillonblokje op te lossen. Voeg vervolgens 80 gram kikkererwtenmeel toe en één zakje gist. Klop alles op dat een beslag zonder klontjes. Voeg wat peper en zout toe. Indien je een hartige smaak aan dit mengsel toe wil voegen kun je een eetlepel edelgistvlokken toevoegen. Heb je dit niet in huis, dan kun je andere kruiden naar wens toevoegen om het mengsel een lekkere smaak te geven.

Verdeel de prei en de spekjes over het deeg in de bakvorm en sprenkel het mengsel van de bouillon en kikkererwtenmeel erover. Zet de bakvorm in de oven en bak de quiche in 60 minuten goudbruin.

Haal de quiche uit de oven en kijk of deze gaar is met een satéprikker. Indien de satéprikker er nat uitkomt zet je de quiche nog even in de oven. Is je satéprikker droog? Dan is je quiche klaar!

Eet smakelijk!

Wist je dat je als je bladerdeeg ook heel goed in kan vriezen? Ik maak vaak een grotere hoeveelheid bladerdeeg zodat ik een deel in kan vriezen. Daarnaast kan je deze quiche ook heel makkelijk invriezen! 

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

  1. Ik heb de quiche gemaakt. De smaak was goed. Wel een vraagje. Het mengsel met kikkererwtenmeel was heel dik. Leek wel een deeg. Omdat je het dan niet over de groenten kon verspreiden heb ik best wat extra water toegevoegd zodat het meer een dik beslag was dat ik kon verdelen. Helaas was uiteindelijk de quiche te vochtig. De bodem was ook niet hard.
    Heb je tips voor me?

    1. Beste Wanda,

      Sorry voor mijn late reactie maar ik was op vakantie. Ik denk dat de te vochtige quiche toch komt door de grotere hoeveelheid water die je hebt toegevoegd. Wellicht heb je een andere kikkererwtenmeel gebruikt dan ik die toch meer vocht opneemt. Ik zou de volgende keer dan iets minder kikkererwtenmeel nemen, maar wel dezelfde hoeveelheid water. De bodem wordt waarschijnlijk niet hard vanwege het vochtprobleem. Ik denk dat het de volgende keer beter moet gaan met bovenstaande tip, maar eventueel zou je de bodem ook eerst nog even blind kunnen bakken.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.