Oud en Nieuw, Zoet

Recept zelf oliebollen bakken

Bij Oud en Nieuw horen oliebollen! Vroeger stond mijn oma op de nacht van 30 op 31 december altijd oliebollen en appelbeignets te bakken die wij de volgende dag op kwamen eten. Zelf had ik tot een paar weken geleden nog nooit oliebollen gebakken. Ik besloot dat het tijd werd om het toch echt eens zelf te gaan proberen, want ik had in geen jaren geen oliebollen meer gegeten. Al helemaal niet nu ik glutenvrij, zuivelvrij en eivrij moet eten… 

Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo moeilijk om oliebollen te bakken! Ik heb wat gestunt met het recept omdat de eerste oliebollen wat smakeloos waren, maar nu ben ik tevreden en is het tijd om het recept te delen! Het is niet moeilijk om deze oliebollen te maken, maar het kost wel wat tijd om ze te kunnen maken. Neem dus de tijd, stap de keuken in met een glas champagne en bakken maar!
Ingrediënten oliebollen
Voor ongeveer vijftien oliebollen

 • 500 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH Vrij van gluten meelmix)
 • 400 ml lauwwarme sojamelk
 • 100 ml spa rood
 • 14 gram droge gist
 • 240 gram gewelde rozijnen
 • een appel
 • 50 gram suiker
 • snufje zout
 • 1 theelepel kaneel
 • scheutje citroensap
 • een fles zonnebloemolie of frituurvet

Overige benodigdheden

 • ijslepel
 • lepel
 • een pan of frituurpan

Bereiding oliebollen
Begin met het wellen van de rozijnen. Doe de rozijnen in een schaaltje en voeg hier lauwwarm water aan toe totdat ze onder water staan. Laat de rozijnen ongeveer een kwartiertje wellen. Schil ondertussen de appel en snij deze in hele kleine stukjes. Je kan de appel natuurlijk ook raspen!

Doe vervolgens alle ingrediënten in de kom. Zorg ervoor dat de sojamelk lauwwarm is, want dan krijg je een luchtiger beslag. Mix het beslag totdat het goed gemixt is. Zet het beslag voor ongeveer drie kwartier bij een warme kachel of andere warme plek. Je kan ook de oven voorverwarmen op ongeveer 50 °C. Als de oven op temperatuur is zet je het beslag erin en de oven uit. Het beslag rijst dan mooi. Ik heb het beslag op deze laatste manier laten rijzen.

Na drie kwartier rijzen begin je met het opwarmen van de olie. Indien je een frituurpan gebruikt moet je de temperatuur instellen op 180 C.  Als je geen (glutenvrije) frituurpan hebt is er geen probleem, want je kan oliebollen ook gewoon in een diepe pan bakken. Ik heb het ook in een pan gebakken omdat de frituurpan hier niet glutenvrij is. Doe de olie in de pan en zorg ervoor dat het goed heet is. Dit duurt een tijdje!

Als de olie heet is dompel je de ijslepel in lepel in de hete olie. Vervolgens doe je beslag op je lepel en laat je dit vlak boven de olie in de (frituur)pan glijden. Bak de oliebollen aan beide kanten 2-3 minuten totdat ze bruin zijn.

Ik vind het fijn om de oliebollen in een schaal met keukenpapier te doen, zodat het keukenpapier het vet een beetje opneemt. Oliebollen zijn natuurlijk al erg vet van zichzelf en dat probeer ik op deze manier te reduceren.

Persoonlijk vind ik het het lekkerste om de oliebollen na het bakken op te eten, maar je kunt ze ook even opwarmen in de oven voordat je ze opeet. In de magnetron worden ze al snel taai en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Alvast een fijne en spetterend jaareinde toegewenst!

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

 1. Hallo,
  Ik heb dit recept geprbeerd de oliebollen waren erg lekker mijn vader was erg tespreken over dit recept. Heb de laatste jaren al veel geprobeerd maar deze waren toch het lekkerst. Had alleen wat probleempje met het deeg , wilde eerst niet rijzen(leek wel soep zo dun) maar na 1½ begon het dan toch terijzen maar klapte direkt weer toen ik wilde bakken heb wat extra meel toegevoegd en toe ging het prima.
  Mvr Erix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.