Kerst, Pasen, Zoet

Scones met vruchten

Soms pakken recepten ineens op een hele andere manier goed uit. Neem als voorbeeld deze scones met vruchten. Tot op heden is het me nog steeds niet goed gelukt om een goed en lekker bananenbrood te bakken. Ik besloot vorige week dus weer een nieuwe poging te wagen. Momenteel zit ik echter midden in een verhuizing (ik ga samenwonen!) en liggen veel van mijn (bak)spullen nog bij mijn ouders. Ik had dus een recept verzonnen, een beslag gemaakt en kwam vervolgens tot de conclusie dat mijn cakevorm nog in het andere huis ligt. Ik had de keuze tussen een cupcake bakvorm of een tulband, dus ik besloot om het ”bananenbrood” in de cupcake bakvorm af te bakken. Toen ze klaar waren en mijn vriend en ik samen proefden kwam hij tot de conclusie dat het heel erg op scones leek. Samen sprongen we de keuken in om een verder recept uit te werken en dat resulteerde in dit recept! Een glutenvrij, lactosevrij en een eivrij recept voor scones was dus geboren! Samen met jam en een opgeklopte cream is het een heerlijke traktatie om te eten!
Ingrediënten scones met vruchten
Voor 11 stuks

Voor de scones met vruchten

 • 230 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte AH vrij van gluten meelmix)
 • 200 gram appelmoes
 • 3 medium bananen
 • 30 gram plantaardige boter
 • een zakje bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 5 gedroogde abrikozen
 • 100 gram witte druiven

Voor de vulling

 • 1 pakje Alpro sojaslagroom om op te kloppen (check hier!)
 • 1 eetlepel suiker
 • Jam naar keuze

Verdere benodigdheden

 • Cupcake bakvorm
 • Plantaardige boter om in te vetten
 • Goede elektrische mixer
 • Plantaardige boter om in te vetten

Bereiding scones met vruchten
Eigenlijk is het maken van deze scones met vruchten super eenvoudig. Verwarm de oven voor op 180 °C. Prak allereerst de drie bananen met een vork. Voeg vervolgens de glutenvrije bloem, plantaardige boter, zakje bakpoeder, appelmoes en kaneel toe. Mix het geheel tot een glad beslag. Snijd vervolgens de gedroogde abrikozen en witte druiven in stukjes en voeg dit ook toe aan het beslag. 

Vet vervolgens de cupcake bakvorm in met plantaardige boter en giet het beslag over. Zorg ervoor dat de vormpjes echt tot aan de rand vol zitten, dus niet tot de 3/4 zoals je wellicht gewend bent voor het maken van cupcakes. Schuif vervolgens het geheel in de oven en bak in 25 minuten af.

Ondertussen kan je doorgaan met het maken van de vulling. Voor het opkloppen van de soja slagroom is het het beste om een goede elektrische mixer te gebruiken. Mijn ervaring is dat je met de hand of een niet zo krachtige mixer niet zo’n stijve slagroom krijgt. Mix het geheel met de eetlepel suiker ongeveer drie minuten totdat het zo stijf mogelijk is. Het wordt niet zo stijf als ”normale” slagroom, maar dat hoeft ook niet. Je gaat namelijk nu het volgende trucje uithalen: nadat je het stijf hebt geslagen zet je het geheel voor een paar uur in de koelkast. Hierdoor wordt het een stevige en lekkere cream.

Laat de scones met vruchten goed afkoelen voordat je ze doorsnijdt. Als de scones goed afgekoeld zijn, snijd je ze in het midden door. Doe op de onderste laag van de scone een flinke eetlepel cream en voeg naar smaak jam toe. Leg het bovenste gedeelte voorzichtig op de rest. Herhaal dit bij de rest en je heerlijke scones met vruchten zijn klaar om te eten!

Wij hebben hier een paar dagen van gegeten en na twee-drie dagen was het nog lekker om te eten. Wel iets droger, maar nog wel erg lekker. Let er wel op dat je de cream en de jam pas op de scone doet voordat je het eet, anders wordt het een zompige natte scone.

En dan is het tijd om te genieten! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.