Sinterklaas, Zoet

Sinterklaas kruidnoten slof

Heb ik weleens gezegd dat ik van Sinterklaas houd, ook al ben ik ”volwassen”? Ik vind het altijd een enorm gezellige tijd, met natuurlijk niet onbelangrijk heerlijke lekkernijen. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije, lactosevrije en eivrije opties in de winkel te koop, maar toch vind ik het héérlijk om zelf de keuken in te gaan en wat lekkers te maken. Om bijvoorbeeld kruidnoten te maken (klik hier voor het recept) heb je weinig nodig, je hebt een heerlijk resultaat én de keuken gaat er echt overheerlijk door ruiken. Al die kruiden en specerijen, nom!

Al een lange tijd stond een mooie taart voor Sinterklaas op mijn to bake lijst. De meeste standaard dingen heb ik inmiddels wel gebakken, zoals kruidnoten, pepernoten en taaitaai poppen. Maar een échte mooie taart ontbrak nog. Vanochtend werd ik dan ook wakker met het idee om de keuken in de duiken om een mooie Sinterklaas kruidnoten slof te maken. En zeg nou eerlijk? Dit ziet er toch heerlijk en als een feestje uit?!

Deze glutenvrije, koemelkvrije/lactosevrije én eivrije kruidnoten speculaas slof is gevuld met een overheerlijke amandelspijs. Je kan ervoor kiezen om deze zelf te maken, of kant en klaar te kopen in de winkel. Zelf amandelspijs maken is best wel wat werk, maar het is ook veel lekkerder. Maar ik kan me natuurlijk ook voorstellen dat je voor makkelijk gaat en het gewoon in de winkel koopt. En toegegeven, ook ik doe dat regelmatig! De taart is afgewerkt met plantaardige slagroom, kruidnoten en speculaaskruiden. Dit wil je toch ook proeven?

Ingrediënten sinterklaas kruidnoten slof
Voor 10 personen

Voor de bodem

Voor de amandelspijs

 • Amandelspijs van Dr Oetker en 1 eetlepel appelmoes
 • OF dit recept van Het Baklab

Voor de kruidnoten

 • Glutenvrije kruidnoten (te koop bij bijvoorbeeld de Hema of de AH)
 • OF dit recept van Het Baklab

Voor slagroom

 • Plantaardige slagroom uit een slagroomspuitbus
 • Twee zakjes Klopfix

Overige benodigdheden

 • Garde
 • Mengkom
 • Mixer met deeghaken
 • Spatel
 • Spuitzak
 • Sloffenvorm of anders een cakevorm

Bereiding Sinterklaas kruidnoten slof

Indien je ervoor gekozen hebt om zelf kruidnoten te bakken, begin je met het bakken van de kruidnoten. Het deeg voor de kruidnoten kan het beste een tijdje blijven liggen zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Volg dit recept van Het Baklab om zelf de kruidnoten te maken. Indien je ervoor gekozen hebt om kruidnoten te kopen dan sla je deze hele stap over.

Indien je ervoor gekozen hebt om zelf amandelspijs te maken (nom, lekker!) dan volg je dit recept van Het Baklab. Als je ervoor gekozen hebt om kant en klaren amandelspijs te gebruiken, kneed dan het geheel tot een zachte bal. Voeg vervolgens één eetlepel appelmoes toe om het iets smeuïger te maken.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Ik gebruik een hetelucht oven, dus als je een andere oven gebruikt zet je de oven 10 ºC hoger. Ga vervolgens door met het maken van de cake. Voeg alle ingrediënten samen in een mengkom: het halve pak cakemix, de appelmoes, de plantaardige boter, een scheutje plantaardige melk en de speculaaskruiden. Mix het geheel tot een vloeibaar beslag. Het beslag zal nog een beetje dik blijven, dit maakt niet uit. Voor een lekkere bite kan je nog wat stukjes gebakken kruidnoot in het beslag doen. Ik vind dat heel lekker!

Vet een bakvorm in met plantaardige boter en giet het beslag hierin. Verdeel vervolgens het amandelspijs in de lengte over het beslag. Ik koos ervoor om één lange ”slang” te make van het amandelspijs en het er vervolgens in te leggen, maar dit is volledig aan jou. Je kan ook bolletjes amandelspijs in het beslag doen, bijvoorbeeld.  Bak het geheel vervolgens voor 40 minuten af in het midden van de oven.

Laat de cake volledig afkoelen. Begin als de cake volledig is afgekoeld met het opkloppen van de slagroom met twee zakjes klopfix. Spuit de slagroom leeg in een kom, voeg twee zakjes klopfix toe en mix het geheel met een mixer totdat het stijf is. De stijve slagroom kan je nu met een spuitzak op de cake spuiten. Heb je geen spuitzak? Dan kan je ook een boterhamzakje gebruiken waar je het puntje van af knipt.

Strooi vervolgens wat speculaaskruiden over de taart heen en leg kruidnoten bovenop de slagroomlaag. Je taart is nu af! Wat een pareltje he?

Sinterklaas speculaas slof


Voor iedereen die Sinterklaas gaat vieren: heel veel plezier! En h
eb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.