Zoet

Slagroom passievruchtentaart

Jaren geleden maakte ik deze overheerlijke kersen bavarois taart. Een taart die het eigenlijk altijd bij iedereen goed doet. Vorige week bedacht ik me dat deze combinatie met passievrucht ook lekker zou  moeten zijn. Ik wilde echter niet weer dezelfde soort taart maken en bedacht me dat passievrucht in combinatie met slagroom perfect moest zijn. Het enige nadeel is dat plantaardige slagroom vaak heel vloeibaar is en niet stijf blijft. Tijd om de proef op de som te nemen! Ik vroeg me namelijk af of plantaardige slagroom met klopfix opgeklopt kon worden en of het dan stijf zou blijven. En ja hoor, zie hier het resultaat. Deze taart is écht lekker. Het is nog vroeg in 2021, maar ik denk dat ik nu al kan zeggen dat deze taart tot één van mijn beste baksels in 2021 behoort!

Ingrediënten slagroom passievruchtentaart
Voor een springvorm van 26 cm (dit zijn ongeveer 12 stukjes taart)

Voor de bodem

 • 170 gram plantaardige boter
 • 170 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
 • 30 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram appelmoes
 • 1 zakje bakpoeder van 15 gram
 • 2 eetlepels sojayoghurt
 • Snufje zout

Voor de slagroomlaag

 • 250 gram plantaardige slagroom (ik gebruikte AH Soja topping)
 • 2 zakjes klopfix

Voor de bovenste vruchtenlaag

 • 250 gram diepvries passievrucht
 • 100 gram geleisuiker (ik gebruikte van Gilse geleisuiker speciaal)
  Let op! Ik heb in dit recept van Gilse geleisuiker speciaal gebruikt. Bij de geleisuiker speciaal moet je het geheel maar één minuut koken. Gebruik je de normale van Gilse geleisuiker? Kook het geheel dan vijf minuten. Gebruik je andere geleisuiker? Houd de kooktijd van de verpakking aan en niet die van dit recept.

Verder nodig

 • Springvorm
 • Plantaardige boter om de springvorm in te vetten
 • Bakpapier
 • Mixer

Gebruik je liever een grotere of een kleinere bakvorm? Klik dan hier voor andere maatverhoudingen.

Bereiding slagroom passievruchtentaart

Begin met het maken van de cake bodem. Verwarm de oven voor op 170 °C.  Ik gebruikte een hetelucht oven, dus als je een elektrische oven gebruikt moet je de temperatuur ongeveer 10 graden hoger zetten. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige boter. Doe vervolgens de plantaardige boter, het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, de suiker, appelmoes, sojayoghurt, bakpoeder en een snufje zout in een kom en mix het tot een glad beslag. Bak vervolgens de cake in de oven voor 25 minuten. Check aan het einde of het beslag gaar is: steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kan de cake uit de oven. Komt je satéprikker er vies uit? Zet de cake dan nog wat langer in de oven.

Als de cake uit de oven is kun je verder met de slagroomlaag. Spuit de hele slagroom spuit leeg in een mengkom en klop het vervolgens voor vijf minuten met de twee zakjes klopfix tot een stijf en luchtig mengsel. Je kan de slagroomlaag op de cake bodem doen als deze afgekoeld is.

Laat de diepvries passievrucht volledig ontdooien. Als deze ontdooid is meng je de passievrucht met 100 gram geleisuiker in een pannetje. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je echt geleisuiker gebruikt en geen gewone suiker. Het is de bedoeling dat de geleisuiker een beetje bindt, waardoor je een jam-achtige substantie krijgt. Dit bereik je niet met gewone suiker. Verwarm de geleisuiker en de passievrucht totdat het begint te koken. Laat het geheel ongeveer één minuut koken. Giet dit geheel vervolgens over de taart heen. Laat het even afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om op te stijven. Het lekkerste is deze taart als deze koud is, dus een tip is om de taart vanuit de koelkast te serveren.

Geniet ervan!

Haal vervolgens de springvorm voorzichtig los. Het kan zijn dat de taart wat aan de zijkanten gekleefd zit. Ga voorzichtig te werk, want het is niet zo leuk als er een scheur in je mooie taart komt. Hopelijk is de taart nu heel mooi en kan ‘ie opgediend worden! De taart is ongeveer vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

 

Reacties

 1. Hallo Jessica,
  Wat een heerlijke slagroom passievruchtentaart! Voor een eerste poging is hij best aardig gelukt en ben ik helemaal fan van deze frisse taart. Dank je voor het delen van je recept! Groetjes, Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.