Zoet

Vegan meringues

 Vegan meringue. Ook wel aquafaba genoemd. Twee termen waar ik al regelmatig over gelezen had en waar ik ook al een langere tijd benieuwd naar was. Aquafaba is het kookwater van kikkererwten en dat was nou niet iets dat mij echt heel erg lekker leek. Sterker nog, ik kon me echt niet voorstellen dat het lekker zou zijn. Meringues zonder eiwit, dat leek mij echt onmogelijk. Maar toch werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd toen ik zin kreeg in meringues. Ik haalde de ingrediënten in huis en ik kwam erachter dat deze meringues echt heel lekker zijn. En de smaak van kikkererwten? Die zijn in de verste verte niet te herkennen! 

Ingrediënten vegan meringues
Voor 10 stuks

 • 1/2 theelepel citroensap
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 350 gram kikkererwten in pot
 • Eventueel kleurstof of vocht van diepvriesfruit

Verder nodig

 • Bakpapier
 • Bakplaat

Bereiding vegan meringues
Verwarm de oven voor op 100 °C.

Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Klop het vocht, met het liefste een goede mixer, voor ongeveer vijf minuten op hoge snelheid op. Voeg al kloppend de citroensap en de suiker toe. Als je een kleurtje aan de vegan meringues wil toevoegen kan je een drupje kleurstof of wat vocht van diepvriesfruit toevoegen. Het is schuimmengsel is pas goed opgeklopt op het moment dat je de kom onderste boven kan houden zonder dat het opgeklopte schuimmengsel eruit lekt.

Verdeel het opgeklopte schuimmengsel in hoopjes op de bakplaat. Als je het mooi wil doen kan je een spuitzak gebruiken, maar dit is geen vereiste. Zeker niet omdat grove vegan meringues er ook heel erg goed uitzien.

Bak het geheel vervolgens voor 3 uur af in de oven. Na het afbakken laat je het nog een uur afkoelen in de oven.

En dan is het tijd om te genieten! Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.

Reacties

 1. Beste

  Op hoeveel graden moeten de vegan meringues gebakken worden? Er staat 3 uur in de oven maar ik lees nergens de graden.

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.