Blog

Verschil lactose-intolerantie en koemelkallergie

Een tijdje terug ben ik begonnen met het schrijven van blogpost over mijn eigen voedselintoleranties. Zo schreef ik bijvoorbeeld een post over mijn klachten bij een dieetfout. Deze post is hier te vinden. Van veel mensen krijg ik altijd de vraag wat het verschil is tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie. Ik merk dat daar best wel veel onduidelijkheid is. Een begrijpbare vraag, want een lange tijd heb ik ook het verschil niet goed geweten. Toch zit er écht verschil tussen een lactose-intolerantie en koemelkallergie. In deze blogpost leg ik uit wat het verschil is tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie en leg ik uit wat de bijbehorende dieetvoorschriften zijn.

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Mensen met een lactose-intolerantie zijn intolerant voor de melksuikers (de lactose) in het product, terwijl iemand met een koemelkallergie allergisch is voor de melkeiwitten in een product. Dit maakt een groot verschil, want een product kan lactosevrij zijn terwijl het niet koemelkvrij is. Soms is dit helaas enorm verwarrend, vooral voor mensen die er niet zo bekend mee zijn.

Lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie ben je dus intolerant voor de melksuikers die ook wel lactose genoemd worden. Normaliter wordt lactose in het menselijk lichaam afgebroken door een enzym genaamd lactase. Bij mensen met een lactose-intolerantie is dit enzym niet of onvoldoende aanwezig, waardoor de melksuikers onvoldoende verteerd worden in het darmstelsel. De bacterieën in het darmstelsel vergisten de suiker, waardoor er klachten ontstaan. Veel voorkomende klachten bij een lactose-intolerantie zijn buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Het kan zijn dat mensen met een lactose-intolerantie nog wel een beetje lactose verdragen, maar dit is per persoon verschillend.

Producten waar lactose in zitten

In onderstaande producten zit lactose:

  • Melk en producten als chocolademelk en drinkyoghurt
  • Roomboter, slagroom en andere roomproducten
  • Yoghurt en kwark
  • Toetjes zoals vla en fruityoghurt
  • Koffiemelk
  • Sommige frisdranken
  • Room
  • IJs
  • Medicatie

Er zijn echter mensen die wél tegen yoghurt en kwark kunnen omdat daar in verhouding minder lactose zit. Daarnaast zit in veel harde Nederlandse kazen geen lactose. Sommige mensen met een lactose-intolerantie kunnen dat dus gewoon eten!

Koemelkallergie

Koemelkallergie wordt vaak vastgesteld bij baby’s en jonge kinderen. Het is dan ook de meestvoorkomende allergie onder kinderen. Zoals ik hier boven al beschreef kunnen kinderen en mensen met een koemelkallergie niet tegen de melkeiwitten. Dat betekent dus dat iemand met een koemelkallergie géén enkel product met koemelk kan nutiggen. Waar iemand met een lactose-intolerantie soms nog een harde kaas kan eten, kan iemand met een koemelkallergie dit absoluut niet. Iemand met een koemelkallergie kan hier namelijk hartstikke ziek van worden. Veelvoorkomende klachten bij een koemelkallergie zijn maag- en darmklachten, een opgeblazen gevoel en eczeem.

Iemand met een koemelkallergie kan op een minimale hoeveelheid al erg reageren. Álle vormen van koemelk moeten dus uit het dieet geschrapt worden voor een optimale gezondheid. Dat betekent dat iemand met een koemelkallergie bovenstaande producten, die omschreven staan bij producten waar lactose in zitten, niet kan eten. Ook geen yoghurt, kwark of kaas waar minder melksuiker in zit. Ondanks het feit dat er minder melksuiker in bovenstaande producten zit, zitten er niet minder melkeiwitten in deze producten. Het zijn dus verboden middelen voor iemand met een koemelkallergie!

Bij mijzelf

Zelf kan ik niet tegen melkeiwitten én melksuikers. Dit betekent dat alle recepten op Het Baklab zowel koemelkvrij als lactosevrij zijn!

Waar hebben jullie last van? En welke klachten geeft jullie allergie of intolerantie jullie?

Reacties

  1. Hai, ik mis brood en dergelijke in de opsomming van producten waar lactose in kan zitten. Weipoeder of roomboter zit vaak in luxere broodsoorten zoals krentenbollen, bolletjes, witbrood of croissants. Erg jammer want ik vind ze heerlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.