Als er wat mis gaat, probeer ik er altijd het beste van te maken. In dit geval wilde ik heel graag oranje tompoucen maken voor Koningsdag en probeerde ik banketbakkersroom zonder melkproducten en ei te maken. De smaak kwam heel erg in de buurt, maar helaas wilde het maar niet heel erg stijf worden. Aangezien de smaak wel écht lekker was, kwam ik op een ander idee. Ik bedacht me dat deze creme echt een super lekkere combinatie met frambozen moest zijn en zo kwam deze zomerse frambozentaart tot stand. Om de taart te kunnen maken moet je verschillende stappen doorlopen, maar geloof me, het is echt de moeite waard! Het resulteert in een heerlijke glutenvrije, melkvrije én eivrije taart!
Waarschijnlijk is de crème laag teveel voor op de taart. Voeg zoveel toe als dat je zelf lekker vindt en gebruik de rest heerlijk voor een dessert. Dat is lekker met bijvoorbeeld vers fruit en hagelslag!
Ingrediënten zomerse frambozentaart
Voor een springvorm van 26 cm
Voor de bodem
- 140 gram plantaardige boter
- 240 gram glutenvrije bloem
- 110 gram suiker
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 85 gram appelmoes
- Scheutje plantaardige melk
Voor de crème
- 1 pakje kookpudding vanille van Dr. Oetker
- 20 gram suiker
- 500 ml plantaardige melk (ik gebruikte plantaardige melk van Alpro)
- Alpro om op te kloppen (250 mL)
- 2 zakjes klopfix
Voor de vruchtenlaag
- 250 gram frambozen
- Poedersuiker ter decoratie
Verder nodig
- Mixer
- Plantaardige boter om in te vetten
- Springvorm van 26 cm
Bereiding zomerse frambozentaart
Voor de bodem
Verwarm de oven voor op 200 °C. Ik gebruikte een hetelucht oven, dus als je een elektrische oven gebruikt kan je de temperatuur 10-20 °C hoger zetten. Voeg alle droge ingrediënten voor de bodem toe in een kom. Dit is de bloem, de suiker, vanillesuiker en bakpoeder. Schep dit met een lepel door elkaar zodat het goed verdeeld is. Voeg vervolgens de plantaardige boter, appelmoes en het scheutje plantaardige melk toe. Mix het geheel voor ongeveer 4 minuten tot een glad en luchtig beslag.
Vet de randen van de springvorm in met plantaardige boter en giet vervolgens het beslag in de springvorm. Zet de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bodem af voor 40 minuten. Check na deze 40 minuten of de cake gaar is. Als je met een satéprikker in de bodem prikt en deze er schoon uit komt is de cake gaar. Is dit niet het geval, doe de bodem dan nog wat langer in de oven totdat deze wel gaar is.
Voor de crème
Ondertussen kan je verder met het maken van de crème. Klop de slagroom stijf met de klopfix en zit dit even op zij. Ga vervolgens verder met de bereiding van de kookpudding. Meng de inhoud van het zakje met 6 eetlepels plantaardige melk. Kook de resterende plantaardige melk en voeg het ”papje” dat je net gemaakt hebt hieraan toe. Blijf gedurende 2 minuten goed roeren om klonters te voorkomen.
Laat de pudding voor ongeveer 5 minuten afkoelen en klop de slagroom er doorheen. Giet het mengsel vervolgens in een diep bord en laat dit enkele uren afkoelen. Het liefste enkele uren.
Voor de finishing touch
Als de bodem afgekoeld is en de crème wat dikker geworden is in de koelkast kan je verder. Snijd de cake aan de bovenkant wat uit en haal er in het midden wat cake uit, zodat er een holletje ontstaat in de bodem. Giet hier vervolgens de crème in en verdeel het egaal over de cake.
Was de frambozen en leg deze netjes op de taart. Strooi er vervolgens naar eigen wens poedersuiker overheen ter decoratie en je taart is af! Nu is het tijd om lekker te genieten van deze overheerlijke taart!
Heb je iets lekkers geprobeerd van Het Baklab? Ik vind het heel leuk om dit te zien! Deel je mooie bakfoto’s via Facebook of Instagram door mij erin te taggen, of met #hetbaklab.
Ziet er heerlijk uit. Kan ik de suiker 1 op 1 vervangen door kokosbloesemsuiker, of gewoon 80 gram ipv 110? Frambozen vefvang ik door aardbeitjes
Hoi Diana,
Ja, ik denk dat dat wel moet lukken! Ik heb zelf niet zoveel ervaring met kokosbloesemsuiker, maar je kan natuurlijk altijd naar smaak nog meer toevoegen. Veel plezier met bakken!